Kipróbáltuk a Dali Rubicon 6 álló hangsugárzót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Dali Rubicon 6 álló hangsugárzót!

A Dali cég hifi termékei kiemelkedő minőségűek, a gyártó számára a legfontosabb a tartósság, a prémium alkatrészek felhasználása és a tökéletes hangzás. A céget 1983-ban Péter Lyngdorf alapította, a termékeiket Dániában gyártják.

Megjelenés

Rubicon 6 színek

A Rubicon 6 passzív, álló hangsugárzója súlya 20,2 kg, méretei pedig 1001 x 195 x330 mm, 4 színben kapható: fekete, fehér, világos dió és mahagóni színben.  A hangszóró megjelenése rendkívül igényes, prémium minőségről árulkodik. A 6 réteg MDF készülékház fényezett, a dízájnra nem lehet panasz, valóban elképesztően gyönyörű a Rubicon 6 hangszóró. A fényes, lakkozott előlapon egy szövet rács található, amely megvédi a hangszórót, alul pedig a Dali márka logója látható. A kerekített forma az állóhullámok kialakulását gátolja.

Tulajdonságok

Dali Rub. 6 hangszóró

A 3 utas hangfal keresztváltó frekvenciája 2600 és 14000 Hz, az impedancia 4 Ohm, a frekvenciaátvitel 38 és 34900 Hz, az érzékenysége 88,5 decibel. A nagy fokú érzékenységnek köszönhetően a gyengébb teljesítményű erősítőkkel is jól működik. Kettő darab kúpos mélysugárzóval rendelkezik, ebből az egyik a 800 Hz frekvencia tartományban, a másik pedig a 800 és a 2600 Hz közötti tartományban sugároz. A lágy dóm magassugárzó 2600 Hz-től, a szalagos magassugárzó pedig 14400 Hz-től gondoskodik a magas tartományok ideális hangzásáról.

 

 

A Rubicon 6 hangfal, SMC, azaz Soft Magnetic Compound meghajtóval rendelkezik, ami gyakorlatilag teljesen leredukálja a torzításokat. A dóm magassugárzókat a Dali cég tervezte, viszont a Scan Speak cég gyártja.

Extrém széles hangszórás

A szélesebb frekvencia és sávszélességet a könnyű és rugalmas hangtekercs biztosítja. Ezt a hangtekercset egy erős ferrit mágnesbe helyezték, ez irányítja a mozgását. A szalagos magassugárzó a lágy szövettel együtt már 2,5 kHz-től szól. A közép és a mélysugárzók is külön helyet kaptak. A bassz reflex nyílás a hangsugárzók mögött helyezkedik el, így a mélysugárzó és a basszus port közötti időzítés ideálissá válik.

Rubicon 6 pár-hátsó-csatlakozások

A hátoldalon található aranyozott fém csatlakozók rendkívül stabil kapcsolatot kínálnak. Szintén a hátoldalon kapott helyett a kettős basszus reflex port, ami igen tekintélyes erőt ígér, ezért a gyártó azt javasolja, hogy minimum 20 és 100 cm közötti távolságban helyezzük el a hangszórót a falaktól, a legoptimálisabb teljesítmény és hangzás érdekében.

A Rubicon 6 hangszóró elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy viszonylag nagy helyet igényel. Szükség van körülötte légtérre az optimális teljesítmény miatt. Mellékelnek a hangszóróhoz 4 db állítható tüskét és gumi lábakat is. A tüskéket magunknak kell felszerelni, ami mindenképpen ajánlott, mivel a gumi lábakon eléggé instabilan áll a hangszóró. Az MDF farost hangfal ház garantálja az alacsony rezonanciát és a vibráció mentességet. Az egyedülálló magassugárzó beállítás pedig szintén a rezonanciákat csökkenti, és kiterjesztett hangzást eredményez.

Dali Rubicon 6 álló hangfal szobában

Teszteltük

A Dali Rubicon 6 álló hangfalakat egy moziszobában teszteltük le, ahol már megtörtént a falak és a mennyezet akusztikai kezelése. Pioneer SC-LX801 erősítővel és Marantz PM7005 sztereó erősítővel együtt próbáltuk ki a monitorokat. Először egy filmet néztünk meg, a 2019- es Ad Astra című sci fi, kalandfilmmel indítottuk a tesztelést, melynek Brad Pitt a producere és egyébként, egyben a szereplője is. A 3D hangzás rendkívüli volt, valóban széles, valósághű színpad képet kaptunk, a hangzás zavartalan és tiszta volt. Részletes és jó dinamikát kaptunk a filmnézés során.

Ezt követően zenével is próbára tettük a hangszórókat. Tiesto, Business című aktuális siker számát hallgattuk meg. Tisztaság, kiegyensúlyozott középtartományok- a márka erősségének számít a hibátlan középtartomány-  éles, tiszta magas hangok jellemezték a Dali produkcióját. A basszus is jó volt, de a mi ízlésünk szerint nem árt egy mélynyomó alkalmazása is, annak, aki igazán ütős, falat rengető mély hangokra vágyik. Nagy hangerőn is megmaradt a tartományok egyensúlya, a magas hangok ezúttal is hihetetlenül tisztán és élesen szóltak.

Összefoglalva

A Rubicon 6 hangszóró modell hangzásában nem kellett csalódnunk. Elképesztő tisztaság,részletesség, élénk magas hangok, tökéletes középtartományok jellemzik. A basszusok is kellően erőteljesnek tűntek, habár véleményünk szerint egy mélynyomóval még ütősebb mélyeket kaphatunk. A külső kialakítása elegáns, és gyönyörű. Ezek a hangfalak a szobánk díszeiévé válhatnak. Prémium minőségű alapanyagokat és alkatrészeket használtak fel a gyártása során. (A Dali termékeket Dániában gyártják, ami a minőség szempontjából fontos, hiszen több konkurens márka Kínában gyártatja a hangfalakat, gyakran olcsóbb alkatrészek felhasználásával.) Ami hátrány lehet, az a magas ára, és az, hogy viszonylag nagy helyet igényel, illetve az, hogy csavarokkal rögzített rács takarja a hangszórókat, ami nem annyira kényelmes és esztétikus kivitelezés. De ettől eltekintve, az, aki ezt a típust választja, maximálisan elégedett lehet a hangzással.

A hangszórók elhelyezése különös figyelmet igényel az ideális hangzás elérése érdekében. Mindenképpen figyelembe kell venni a hangszóró típusát, méretét és alkalmazási célját. A Rubicon 6 esetében pedig különösen fontos, hogy ne közvetlenül a falhoz tegyük!

Az akusztikai kezelésre is figyelni kell az adott helyiségben, hiszen a legjobb minőségű, legkiválóbb hangzást nyújtó audio és hifi eszközök sem tudják a várt hangzást produkálni, abban az esetben, ha a szoba vagy stúdió falai, mennyezete és egyéb nagy kiterjedésű üres felületei nincsenek megfelelően kezelve. A visszaverődések, a nem megfelelő utózengés idő, a basszusok aránytalansága, mind a hangzás romlását eredményezik.

Írta: Polgár Róbert