Teszteltük a Fyne Audio F302 padlón álló hangfalat!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Fyne Audio F302 padlón álló hangfalat!

A Fyne Audio cég tervező és mérnöki csapata Skóciában található. A skóciai Fyne Audio több hangszóró modellt kínál, de az egyik legnépszerűbb hangszóró, a Fyne F302. Az F302 a kezdő szintű 300 hangszóró-sorozat két állványos hangsugárzó-modellje közül a legkisebb méretű, 36 Hz és 28 kHz közötti frekvenciaválaszt biztosít 90 dB-en ( 8 Ohm). Az F302 nem rendelkezik a Fyne Audio összes modern funkciójával, mint például az IsoFlare meghajtóval vagy a BassTrax diffúzorral, de rendelkezik FyneFluting funkcióval, amely kiküszöböli a nem kívánt visszhangokat és javítja a zenei pontosságot.

Fyne Audio F302 hangszóró adatok:

Hangfaltípus: kétirányú, hátsó

Ajánlott erősítő teljesítmény (Watt RMS): 30-120

Érzékenység (2,83 V @ 1 m): 90dB

Névleges impedancia: 8 ohm

Frekvencia átvitel: 36Hz-28kHz

Keresztezési frekvencia: 3,2 kHz

Méretek : 932 x 190 x 271 mm

Súly: 13,3 kg

Tervezés és kivitelezés

Fyne-Audio-F302-hangszóró-teszt

A kétirányú, hátsó elrendezésű F302 hangfal 25 mm-es poliészter kupola magassugárzóval és 15 cm-es többszálas közép/mélysugárzóval rendelkeznek, kifejezetten erős hangfalházzal készítették.

Az F302 mérete 932 x 233 x 308 mm (magasság x szélesség x mélység) és súlya körülbelül 13,3 kg, és háromféle kivitelben kapható; dió, fekete kőris és világos tölgy. A közép- és mélyhangok meghajtását ferritmágneses rendszer végzi. A poliészter dóm egy fekete, műanyag részen található, hangfalrács fedi, alatta pedig a bemetszett (Fyne Flute), gumiborítással körbevett, szálerősített membrán mélyközép sugárzó helyezkedik el. A basszus reflex nyílás a hangszóró hátoldalán van, ezért szükséges a faltól legalább 25-30 cm távolságra elhelyezni a hangfalat. A hangfal általános megjelenése modern stílusú, és könnyen beilleszthető szinte minden belső térben.

F302 csatlakozások

Kivételes merevséget biztosít a merevített MDF panelek kombinációja révén. További merevséget értek el azzal, hogy az alacsony frekvenciájú meghajtó mágnest a szekrény merevítőjéhez csatlakoztatták rezonanciaelnyelő segítségével. A padlón álló modellek esetében a tüskékkel ellátott lábazat stabilitást biztosít a feszes mélyhangok és a pontos sztereó képalkotás érdekében. Kiváló minőségű, precíziós alkatrészeket használtak a gyártás során, beleértve az alacsony veszteségű LF laminált mag induktivitást és a HF polipropilén kondenzátort. Az aranyozott hangszórókapcsok tiszta jelutat biztosítanak.

A többszálas papírkúppal a mély- és középkategóriás készüléken kialakított F300 illesztőprogramot továbbfejlesztette a FyneFlute technológia. A vezető gumi tekercsén keresztül, nem homogén felületet biztosít, amely nagyon hatékonyan megszünteti a kúp rezonanciákat.

A magassugárzó erős neodímium mágneses rendszer és 25 mm -es poliészter kupola kombinációja, éles és szabályozott, magas frekvenciájú részleteket hozva létre. A védőrács burkolatához egy fázisveszteség -kompenzátor tartozik, amely késlelteti a kimenetet a kupola bizonyos területeiről, hogy zökkenőmentes és hosszabb választ adjon.

Az F300 sorozat tökéletes választás azoknak, akik prémium teljesítményű padlón álló hangszórót keresnek megfizethető áron.

Hangteljesítmény

A hangfalpárt egy közepes méretű szobában próbáltuk ki, ahol a falakon elhelyezett hangelnyelő, printelt panelek és diffúzoros akusztikai panelek jóvoltából közel megfelelő akusztikát alakított ki a tulaj. Mivel a szoba egyik fala szinte végig üvegfelület, így még szükség lesz akusztikai függönyökre a tökéletes hangzás elérése érdekében. Az ablak és más üvegfelületek visszatükrözik a hangokat és így kellemetlen visszhang keletkezik, ami jelentősen lerontja a hangzást, ezért mindenképpen érdemes vastag, sűrű szövésű függönyök használatával megszüntetni a visszhangot.

A Fynes finom, térbeli hangzást kínált, a sztereó hatás is optimális volt. Dinamikus hangokat, feszes, erőteljes mély hangokat hallottunk. Egyszerű kialakításuk, teljesítményük miatt kiemelkednek a kategóriájukból.

A magas hangok néha kicsit túl haloványak voltak, ezért mindenképpen ajánlott egy jó minőségű erősítővel párosítani, annak érdekében, hogy kiküszöbölhessük ezt a hibát. Mi a teszt során Marantz NR-1200 sztereó rádióerősítővel együtt próbáltuk ki az F302-t. A basszusok feszesek és irányítottak voltak, a dinamika is rendben volt, de aki az igazi falrengető mélyeket szereti, akkor egy mélysugárzót javasolt beszerezni. A stabil készülékház meggátolja a rezonanciákat. A középtartományok hangsúlyosan szólaltak meg.

Véleményünk

Ez a skót hangszóró igazán kedvező áron kapható, ennek ellenére odafigyelt a gyártó a jó minőségű alkatrészekre, a masszív kialakításra és az erős teljesítményre. A modern, letisztult design sokak tetszését elnyeri, szinte bármilyen stílusú helyiségbe beilleszthető. A hangzás tiszta és dinamikus, a basszusok intenzívek, pontosak és irányítottak. A középtartomány kellően hangsúlyos, a sztereó hangzás és a térbeliség is ideális volt. A magas hangok azonban nem hangzottak tökéletesen, haloványak voltak. A részletességet is hiányoltuk, a zenekari számoknál nem mindig lehetett megkülönböztetni a hangszereket. Ebben az árkategóriában abszolút ajánljuk a Fyne Audio F302-t.

Írta: Polgár Róbert