Milyen hangfalat válasszunk?

Hangfal vásárlás előtt érdemes tájékozódni a hangsugárzók típusairól, teljesítményükről, árukról. A legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell venni, az, hogy mire és hol szeretnénk használni ezeket az audioeszközöket. A hangszórók teljesítményét a rendelkezésünkre álló helyiség méretéhez igazítsuk. Fontos az is, hogy milyen akusztikai adottságokkal rendelkezik a szoba, vagy stúdió. Mindenképpen javasolt akusztikai mérést végeztetni és ha szükséges, a megfelelő akusztikai elemekkel kezelni a helyiséget. Hiába vásároljuk meg a legkiválóbb hangfalakat, ha az akusztika nem ideális, sajnos nem élvezhetjük a minőségi hangzást.

Milyen szempontok alapján válasszunk hangfalat?

 • Tévhit az, hogy minél nagyobb és drágább egy hangfal, annál jobb hangzás érhető el vele! Nem a méret a lényeg!
 • Figyelembe kell venni a beépíthetőséget vagy a hordozhatóságot.
 • Többcsatornás vagy sztereó térhangzást szeretnénk e elérni.
 • Wireless vagy vezetékes kapcsolattal rendelkezik e a kiválasztott hangfal.
 • Fontos a hangfalak típusa, és az általuk elérhető hanghatás.
 • Az audioeszközök élettartama függ az otthoni karbantartástól, tisztítástól is.
 • A hangfalak esetében feltétlenül vegyük figyelembe az érzékenységet, amit általában decibelben adnak meg a gyártók. Nagyobb érték- nagyobb érzékenységet jelent, ami azt jelenti, hogy kisebb teljesítménnyel is elérhető nagyobb hangerő.

Bluetooth hangszórók

A Bluetooth hangszórók esetében igaz az a mondás, hogy „kicsi a bors, de erős”. Ezeket a hangszórókat könnyedén vihetjük magunkkal, telefonhoz vagy más eszközhöz is csatlakoztathatók. Az akkumulátor teljesítménye lehetőleg nagyobb legyen. Teltebb, mélyebb hangzást a passzív radiátoros hangszórók biztosíthatnak.
A mikrohifi berendezéseken rádiót vagy a kedvenc CD-t is hallgathatunk. 10 Wattnál nagyobb teljesítményű eszközt érdemes vásárolni.

A soundbar vagy kompakt hangprojektor összekapcsolható a tévével. A hangprojektor típusát befolyásolja a televízió képátlómérete. Vezeték nélküli és kábeles variációk is kaphatók.

Högtalarplacering - Allt om övervakning, del en-Milyen hangfalat válasszunk?

A házimozirendszerek több egységből állnak, igazi, térhatású hangzásban lehet részünk, ha gondosan utánajárunk a piacon kapható termékeknek. A műanyag membrános készülékek helyett aramidszálas membrános készülékeket javaslunk inkább. Az 5.1 csatornás házimozirendszerek kiváló hangzást produkálnak., hiszen az 5 különböző irányba tájolt hangszóróknak köszönhetően minden irányból, 360 fokos hangélményben lesz részünk. Kompakt házimozirendszereket is beszerezhetünk, hiszen így mindent készen kapunk, nem kell külön kiválogatni az egységeket. Hátrányuk lehet azonban az, hogy zenehallgatáskor nem biztos, hogy a legjobb hangminőséget tudják nyújtani.

yamaha-nx-n500-vezetek-nelkuli-aktiv-hangfal-par-1600x1000-5175

Léteznek aktív és passzív hangfalak. Az aktív hangfalakban beépített erősítő is van. A térhangzás elérése érdekében a legfontosabb tényezők: a hangerő, az érthetőség, a torzítás nélküli hangzás és a dinamika.

Nézzük át, milyen hangfal típusokból válogathatunk!

 1. Teljes frekvenciájú hangfal
  Ez a típus a teljes hangsávot lefedi 20-20000 Hz között. Általában nagy méretűek, elég drágák és méretük és súlyuk miatt csak a padlóra helyezhetők el. Tiszta, gazdag hangminőséget várhatunk ettől a fajta hangsugárzótól.
 2. Korlátozott frekvenciájú hangszóró
  45-20000 Hz közötti tartományban fedi le a hangokat. Kisebb mérete lehetővé teszi az állványra helyezést.
 3. Mélynyomók : A nagyon alacsony frekvenciájú hanghullámokat teszik érzékelhetővé. 30 Hz-nél már nagyon jó hangminőséget tapasztalhatunk. Ma már aktív mélynyomók kaphatók, beépített erősítővel. Így a hangfal kábel rövid. A két legelterjedtebb típus a bass-reflex, vagyis a hangolt kamrás mélysugárzó, és a zárt dobozos mélysugárzó. A reflex típusok olcsóbbak és hangosabbak, nem igényelnek nagy teljesítményű erősítőt, viszont lassabban reagálnak és kevésbé pontos hangot közvetítenek. A zárt dobozos hangszórók, ( ahol a membránok rezgése befolyásolja a hangokat), a reflex dobozos fajtákhoz képest ( ahol reflexcső javítja a hatásfokot) azonos hangnyomás eléréséhez nagyobb teljesítmény és merevebb ház szükséges. Pontos, tiszta mély hangot képesek sugározni, hátrányuk a magas ár. A reflexcsöves rendszereknél sokat számít a hangolás is. A hangdobozok mély hangját befolyásolja az anyaguk, mennyiségük és átmérőjük is. Minél több és nagyobb átmérőjű mély hangfal van a helyiségben, annál mélyebb hangokat tud megszólaltatni.
Házimozi hangszórók
Focal-Aria-házimozi-hangfalszett

Ötcsatornás hangszóró készletből állnak: 2 első, 2 hátsó (surround), 1 center hangszóró(a párbeszédek érthetőségéért és tisztaságáért, zenei és hangeffektekért felel), és a mélysugárzó. A legjobb center hangsugárzók háromutas kialakításúak. Fülmagasságba helyezve nem produkálnak kioltást. Nélkülözhetetlen elemei a házimozirendszereknek, hiszen a filmek többségében a hangok 70 százalékát a center hangfalak továbbítják!

Kisokos-hasznos tudnivalók:

Hangfal vásárlásnál fel szokták tüntetni a gyártók a termékeken a frekvencia változások értékét. Pl. 50Hz- 25 kHz ,+/- 3 dB Ez azt jelenti, hogy -3 dB lesz a hangzás a megadott frekvencián. (50 Hz-nél alacsonyabb hangok nem tudnak érvényesülni.) A példában szereplő 50 Hz-a hangfalak alsó frekvenciahatára, a felső pedig 25 kHz. Minél alacsonyabb az alsó frekvenciahatár értéke, annál mélyebb hangokat tud sugározni a hangfal. A felső határ értéke pedig minél nagyobb, annál magasabb hangok közvetítésére képes.

Mi az az impedancia?

Az impedancia váltakozó áramú ellenállás, Ohm a mértékegysége. Nem állandó az értéke, a frekvencia gyakoriságától függ, illetve azok pillanatnyi árammal szembeni ellenállásától. A legtöbb hangfalnál 8 Ohm ellenállás a leggyakoribb.

Milyen anyagból készülnek a jó minőségű hangfalak?

A faanyag a legmegfelelőbb a hangfalak előállításához, ám nem mindegy a faanyagok típusa és minősége.
-A pozdorja a legolcsóbb, de a leggyengébb minőségű alapanyag.
-Az MDF már jobb minőségű, de kevésbé masszív, mint a rétegelt lemez. Mélynyomók építéséhez ajánlott, de nagy súlya miatt kevésbé mozgatható.
-A rétegelt lemez a legdrágább, ugyanakkor akusztikailag a legmagasabb minőségű, nagyon masszív, erős anyag. Professzionális felhasználásra is megfelelő.

Mély hangok és a szoba mérete

A helyiségek méretéhez kell igazítani a hangszórók típusát, méretét, mennyiségét. Nagyon fontos, hogy hová helyezzük a hangfalakat. Nézzünk meg néhány szobaméretet és ajánlott hangszóró teljesítményt, átmérőt..stb. ( egy mélynyomó estében)
Szoba méret – Hallgatási távolság -Ajánlott hangnyomás – Min. erősítőteljesítmény – Min.hangszóróátmérő
70 köbméter 2 méter 105 dB 50 W 15 cm
85 köbméter 2,8 méter 113 dB 150 W 20 cm
115 köbméter 3,5 méter 117 dB 250 W 25 cm
175 köbméter 5 méter 123 dB 500 W 30,5 cm
250 köbméter 6,2 méter 129 dB 1000 W 38 cm

Vezeték nélküli hangfalak

A „vezeték nélküli” kifejezés nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsenek kábelek, vezetékek. Az elnevezés arra utal, hogy a hangszórót vezeték nélkül lehet csatlakoztatni más készülékekhez, tévéhez, telefonhoz, tablethez…stb. A hangfalat azonban vezetéken keresztül lehet rácsatlakoztatni az áramforrásra, illetve az akkumulátor feltöltéséhez is szükség lesz kábelre. Vannak olyan vezeték nélküli hangfalak, amelyek rendelkeznek olyan csatlakozóval is, amelynek segítségével a régebbi típusú,vezetékes eszközzel is összecsatlakoztathatjuk, pl. régi lemezjátszó, CD lejátszó..stb.
Bluetooth-os és Wi-fi-s kapcsolat szükséges a vezeték nélküli csatlakozáshoz. A Bluetooth kapcsolattal maximum 10 méteren belül kapcsolhatunk össze két készüléket. A hangminőség kiváló, nincs szükség internetre sem. A Wi-fi esetében nem lényeges a távolság az adott eszközök között, a hangzás talán alig észrevehetően jobb a Bluetooth-hoz képest. A hátránya mindenképpen az, hogy ha gyenge a Wi-fi kapcsolat, vagy megszakad, akkor nem tudjuk használni.

Similar Posts