Kipróbáltuk a Sony BDP-S6700 Blu-Ray lejátszót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Sony BDP-S6700 Blu-Ray lejátszót!

A Sony Corporation egy sokak által ismert és kedvelt márka. A tokiói székhelyű multinacionális vállalat mára a világ egyik legnagyobb elektronikai, informatikai és szórakoztatóipari cégévé nőtte ki magát. A Sonyt 1946-ban, Tokióban alapította Masaru Ibuka mérnök és Akio Morita fizikus. A cég sikertörténete 1954-ben kezdődött, amikor a Tokyo Tsushin Kogyo K.K., vagy Tokyo Telecommunications Engineering Corporation, ahogy akkor a vállalatot hívták, engedélyt kapott tranzisztorok gyártására.

Sony BDP-S6700 Blu-Ray lejátszó

SONY BDP S6700 blu ray lejátszó

Ez a lejátszó a BDP-S6500 frissített változata, de ez a modell támogatja a vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolatot az LDAC technológiával. Ez azt jelenti, hogy vezeték nélküli fejhallgatóval nézhetünk filmeket.  WiFi-n vagy Ethernet-en keresztül is csatlakozhatunk az internethez. A WiFi kétsávos, így kétszer nagyobb sávszélességgel rendelkezik.

Okostelefonra letölthetünk egy mobilalkalmazást, amely lehetővé teszi a telefon távvezérlésként történő használatát. A mellékelt távirányító kissé túl kicsi, ami kényelmetlen a kézben. Szerencsére a gombok ésszerűen vannak elhelyezve, és sötétben is jól láthatók. Olyan gombokkal is rendelkezik, mint egy Bluetooth párosító gomb és egy gomb a Netflix elindításához.

A BDP-S6700 támogatja a 24p-t a VUDU-n, az Amazon-on és a Netflix-en. Számos Netflix és Disney Plus show elérhető 4K-ban is. Ezen alkalmazások mellett több mint 300 másik közül választhatunk. A Sony App Store e lejátszón is elérhető, és olyan audioalkalmazásokat tartalmaz, mint a Pandora és a Spotify. (Természetesen a legtöbb streaming szolgáltatáshoz előfizetés szükséges!) Az alkalmazások kiválasztása és a kezdőképernyőn történő navigálás egyszerű és problémamentes volt.

bdp s6700 csatlakozások

Csak egy darab HDMI bemenet és egy koaxiális audio kimenet van a lejátszón. Az elülső bekapcsológomb alatt egy USB-port található, amelybe külső merevlemezt csatlakoztathatunk a tárolt video- és fényképfájlok lejátszásához. Az audiofilek számára előnyös lenne egy második HDMI-port a hangkimenethez. A BDP-S6700 támogatja a Dolby True HD és a DTS HD Master Audio funkciókat, és a lenyűgöző térhatás érdekében csatlakoztathatjuk az AV-vevőhöz.

Mivel DLNA-kompatibilis, feltölthetjük a zenéket, fényképeket és videókat a felhőbe, és vezeték nélkül férhetünk hozzájuk. A Sony rendelkezik egy SongPal Link okostelefon alkalmazással is, amely lehetővé teszi, hogy kompatibilis hangszórókkal játssza le zenéinket a Blu-ray lejátszóról több szobában is. Az MP3, AAC, WAV, FLAC, ALAC és DSD formátumokkal kompatibilis, melyek lejátszhatók az USB porton keresztül. A lejátszóval normál CD-ket is lejátszhatunk. A szokásos Blu-ray és DVD-k mellett a 3D Blu-ray lejátszás is támogatott azok számára, akiket számára fontos ez a funkció. DLNA-kompatibilis, így az otthoni hálózat más eszközeivel, például PC-vel is párosítható.

Megjelenés

Igen kedvező áron kapható a Sony lejátszója, de sajnos a megfizethető árért cserébe a lejátszó külső kialakítása elég olcsó hatású, műanyag és szinte riasztóan könnyű. Szerencsére elég kicsi és vékony ahhoz, hogy bármilyen állványra vagy polcra elhelyezhető legyen. Csúnyának azonban nem mondható.  Annak ellenére, hogy fekete színű, kevésbé hagynak nyomot az ujjlenyomatok a készülékházon. Csak két gomb található az előlapon – az egyik az áramellátáshoz, a másik pedig a lemeztálca bekapcsolásához. Jobb lenne, ha a lejátszó elülső részén lenne egy kijelző, de sajnos ez nem így van. Minden bizonnyal költséghatékonysági okokból hagyták le a kijelzőt.  Lejátszás közben némi zaj volt hallható, de ez nem gátolta meg a filmnézés élvezetét.

Tesztelés

bdp s6700 lejátszó teszt

A lejátszó online csatlakozását a gyors és egyszerű képernyőn megjelenő beállítási útmutató ismerteti, amely a készülék első bekapcsolásakor jelenik meg. Miután sikerült csatlakozni, hozzáférhetünk az alkalmazások széles választékához, beleértve az Amazon Video, a Netflix, a Spotify és a YouTube alkalmazásokat. Kiválaszthatjuk a kedvenceinket, hogy a gyors hozzáférés érdekében a rendszer rögzítse a kezdőlapon.

Letölthetjük a Video & TV SideView alkalmazást is, ha okostelefonról vagy táblagépről szeretnénk irányítani a Blu-ray lejátszó szabvány funkcióit, de az egy egyszerű, de hatékony távvezérlővel is irányíthatjuk. Könnyen eligazodhatunk a menükben, legyen szó lemez lejátszásról, intelligens szolgáltatások böngészéséről, Bluetooth-eszközök párosításáról vagy a beállítások módosításáról – az rendezett kezdőlap könnyen navigálható, míg a kétmagos processzor biztosítja a kellő gyorsaságot. A menü gyorsan reagál, és a lemezek betöltés és indítása is gyors folyamat.

A tesztelést először a 2019-ben bemutatott, az Egy kutya hazatér című animációs filmmel kezdtük. Az arcok és a ruházat részleteit hűen visszaadta a lejátszó, mély és valóságos látványt produkált, köszönhetően annak a részletességnek, amelyet ez a lejátszó képes megjeleníteni. A színek is élénkek voltak, anélkül, hogy bármikor is túlzásnak tűntek volna. Amilyen erős az S6700 a színekben, ugyanúgy a sötét jelenetekkel is kiváló teljesítményre képes. Az árnyékok részletessége kiváló, és az, hogy sötét és világos elemeket úgy ábrázolja, hogy azok egymással ne keveredjenek. HDMI Deep Colour is van rajta.

Nem nyűgözött le ennek a lejátszónak a 4K-s felnagyítási képessége. Éles, részletes képet nyújt, de ne várjuk, hogy szín, kontraszt vagy finomság szempontjából megközelítse a valóságot. A nagyítás azonban nagyszerű munkát végez a DVD lemezekkel. Bár növekszik a zaj és csökken a részletesség, különösen sötét jeleneteknél, mégis teljesen nézhető képet készít, amely a színeket ugyanolyan élénknek mutatja és a mozgást ugyanolyan stabilan tarja, mint a Blu-ray esetén. Streamingelés alkalmával is gyorsaságot és pontosságot tapasztaltunk, bár néhány mozgásproblémát észlelünk, de ennek oka inkább a streamelés korlátaiban keresendők, semmint a lejátszó képességében.

Ami a hangzást illeti, a BDP-S6700 egyáltalán nem végez rossz munkát. A középtartomány lehetne kicsivel szebb és hangsúlyosabb. A basszust meglepő magabiztossággal kezeli, miközben lendülete és dinamikája kiváló hangzást biztosít a filmzene számára. Nem használnánk azért mindennapi CD-lejátszóként (a részletesség terén ugyanis vannak hiányosságai), de az alkalmi zene lejátszáshoz abszolút megfelelő.

Nem győzzük hangsúlyozni az akusztika fontosságát. Ha tökéletes hangzásra vágyunk zenehallgatás vagy filmnézés közben, gondoskodjunk a helyiségek falainak, mennyezetének kezeléséről. Kiváló hangelnyelő és diffúzoros elemeket lehet felhasználni a hangzás javítására. A padlókat hanggátló szőnyegekkel fedjük be, így lesz teljes a szobák akusztikai fejlesztése.

Következtetés

bdp-s6700-lejátszó és kábel, távirányító

A Sony ismét bebizonyította, hogy tudja, hogyan lehet a kiemelkedő teljesítményt párosítani a versenyképes árral. Ez a Blu-ray lejátszó sokkal simábban futtatja az alkalmazásokat, mint a többi lejátszó. A Sony BDP-S6700 egyszerűen a világ egyik legjobb Blu-ray lejátszója, köszönhetően lenyűgöző képminőségének, a kiterjedt alkalmazás lehetőségeknek és annak a képességének, hogy a videókat közel 4K felbontásra képes felkonvertálni. Könnyen kezelhető és beállítható, és akár 2D-s videókat is konvertálhatunk 3D-be. De hogy ne csak az előnyös tulajdonságairól beszéljünk, néhány kritikai észrevételünk is volt. Ez egy régebbi modell, emiatt némileg korlátozott a szolgáltatások elérhetősége. Sajnos nem támogatja a HDR-t, ami a jobb kontrasztot biztosítana. A távirányító túl kicsi, gombjai túl közel vannak egymáshoz. A lejátszó megjelenése meglehetősen olcsó hatású, de ezen az áron nem is várhatunk sokkal többet. A teljesítménye azonban igazán meggyőző, ezért, aki nem szeretne nagy összegeket költeni Blu-ray lejátszóra, jól fog járni a Sony modelljével.

Írta: Polgár Róbert