Teszteltük a Focal Aria 906 polcos hangsugárzókat!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Focal Aria 906 polcos hangsugárzókat!

Az Aria 906 hangsugárzó előállításakor a legfontosabb szempont, az Aria szériánál megszokott kifinomult, prémium hangzás és magas minőségű alkatrészek felhasználása volt. Ez a kétutas, front reflex hangszóró a len kúpnak köszönhetően semleges, valós és finom hangzást biztosít. A kúpot a természetes hangzás jellemzi, az alacsony rezonancia, a közép tartomány gazdagsága és a határozott basszus. Az eredmény homogénebb hangzás, jobb dinamika. Az Aria klasszikus, ugyanakkor modern dizájnt kínál. Az Aria 906 hangszóró kb.15 négyzetméteres helyiségekbe ajánlott, és nagyjából 2,5 m távolságot érdemes tartani a hangfalak között.

A speciális len kúpot Franciaországban gyártják kizárólag a Focal-nak. Ezt a kúpot teljes mértékben a kiváló akusztikus teljesítmény elérése érdekében tervezték. Két vékony réteg üvegszálas borítású lenrostból áll. A len kétszer olyan könnyű, mint az üvegszál, mert üreges, a Kevlarhoz hasonlóan. Nagyon alacsony rugalmasságú, ami ideális megoldást nyújt a merevség növelésére. A nagymértékű belső csillapítás, a nagy sebesség és a merevség jóvoltából optimális és tiszta hangzást nyújt a hangsugárzó.

Egyéb tudnivalók:

Aria 906-csatlakozások

Az ajánlott erősítő teljesítmény 25-120 Watt, az érzékenység 89 dB, a hangfalház anyaga MDF, méretei 390 x 225 x 280 mm, súlya 8,5 kg. Az impedancia 8 Ohm, a minimum frekvencia átvitel 55 Hz, a maximum frekvencia átvitel 28000 Hz, a keresztváltó frekvencia 2800 Hz. Aranyozott csatlakozókkal rendelkezik, sajnos kettős kábelezési lehetőség nincs.

Ez kétirányú, front reflex rendszerű, állványos vagy polc-hangszóró. Átfogó, tiszta hangokat, nagyon jó dinamikát, kiterjesztett, erőteljes basszusok produkál. A hang nagysága és ereje ellenére az irányítási szint lenyűgöző.

Tervezés

focal-aria-906-hangszóró pár

Az Aria 900 sorozat tagjain az „F” kúp felett új magassugárzó helyezkedik el. Magnézium-alumínium ötvözetből készült fordított kupolája állítólag növeli a csillapítást és a merevséget. A felfüggesztés Poront használ, amely formamemóriával rendelkezik. A Focal szerint ez javítja az irányítást. A hangsugárzók dió vagy fényes fekete színben kaphatók.

Tesztelés

Aria 906-állványon

A Focal Aria 906 nagyon szép megjelenésű, igényes hangszóró. A tesztelés helyszíne egy régi építésű családi ház nappalija volt, Denon erősítővel együtt próbáltuk ki a hangsugárzó párt. A szoba akusztikája viszonylag ideális volt, de a sarkokba még szükség lesz membrános sarokcsapdák elhelyezésére a tökéletes hangzás kialakítása érdekében.

Klasszikus zenét, rock és akusztikus muzsikát is meghallgattunk, hogy képet kapjunk az Aria 906 zeneiségéről. Nagyon pozitív tapasztalataink voltak, csakúgy, mint filmnézés során.

A Focal cég saját hangszóró-illesztőprogramot készít, és nem okoztak csalódást ezzel az érdekes, új technológiával. Több, mint 30 éve kutatják a legjobb megoldásokat, olyan új anyagokat próbálnak ki és tesztelnek, amelyek ideálisak a hangszóró-membránhoz.

A membrán az egyik leglényegesebb eleme a hangszóróknak, mivel ez az, ami mozgásba hozza a levegőt, hogy hangot hozzon létre, és ezért az anyagok, amelyekből a membránt készítik, nagyon fontosak.

Aria 906-F-kúp-szendvics technológia

A Focal véleménye szerint a jó membránnak könnyűnek kell lennie, hogy hamar felgyorsuljon, merevnek kell lennie, hogy dugattyúként működjön, és jól kell csillapítania, hogy ne rontsa le a hangminőséget. Mivel nehéz olyan homogén anyagot találni, amely megfelel a fenti kritériumoknak, a gyártó az anyagok keverékét használja arra, hogy elérje, amit akar. Ezeket az anyagokat szendvicsszerűen rakják össze, vékony üvegszálas anyagokat használva a jobb merevség eléréséhez. Az Aria hangszóróknál ez az anyag a len, az egyik legrégebbi textilszál, amelyet az ie 4. század óta használnak. (az egyiptomiak lenvászonba tekerték a múmiákat). Mivel a lent Franciaországban termesztik a legnagyobb mennyiségben, így a francia Focal márkának nem okoz nehézséget a beszerzése.

A hangszóró rács védi a hangszórókat, de véleményünk szerint jobban néznek ki a hangsugárzók a rácsok nélkül. A külső látványtól eltekintve a rács is hozzájárul a tisztább és részletesebb hangzás eléréséhez. A rácsok mágnesesen vannak rögzítve a hangszórókhoz, és rendkívül egyszerűen eltávolíthatók vagy rögzíthetők.

A fényes fekete szín nagyon elegáns, de egy kicsit nehezebb karbantartani, mivel az ujjlenyomatok könnyen rajta maradnak, és emiatt nehezebben tisztíthatók.

Összegzés

Basszus

A mélyhangok nagyon jók, figyelembe véve e hangszórók méretét. Igen nagy erővel és tisztességes kiterjesztéssel rendelkezik. Ha azonban ennél nagyobb erőt szeretne, választhatja a széria nagyobb testvéreit.

Középtartomány

A középtartományok kifejezetten jók a 906 esetében, és talán ez a hangszórók legerősebb pontja. A közép tartományok részletesek, valósak, kifinomultak és zeneiséget képviselnek egyszerre.

Magas hangok

A magas hang is elég jó, de nem tökéletes. Határozottan hasznos lenne a részletesség és az élénkség, de így is nagyon kellemes hangélményt kínál az Aria 906.

Hangzás

A hangzás nagyon részletes és természetes, valós.

Színpadkép

Ezeknél a hangszórókban a színpadkép passzol a méretükhöz. Megfelelő szélességű és mélységű és magasságú. Lehetne néha még jobb a mélység, de összességében elégedettek voltunk.

Összehasonlítva a nagyobb testvéreivel

Az Aria sorozat nagyobb méretű tagjai erőteljesebb hangzást kínálnak, kiterjedtebb színpadképpel és basszusokkal, nagyobb erővel és jobb középtartományú tisztasággal.

Ha nagyobb szobába keresünk hangszórót, nos, akkor a nagyobb méretű modelleket ajánlott választani, de az Aria 906 is kiváló, különösen kisebb helyiségekben.

Következtetések

Megállapítottuk, hogy ez a hangszóró nagyon jó hangminőséget kínál az árkategóriájában. Vonzó külső dízájnt kapott, a semlegesség és a dinamika kombinációja teszi a hangzást nagyon kellemessé, zeneivé és kifinomulttá.

A Focal Aria 906 előnyei és hátrányai

Előnyök: Jó basszusok, megfelelő irányítással, erővel és a mérethez megfelelő mélységgel, részletes és sima középtartomány, jól kiterjesztett magas hangok, megfelelő részletesség, elég jó szélességű színpadkép, kedvező ár.

Hátrányok: a magas hangok lehetnének kicsit fényesebbek.

Írta:Polgár Róbert