Q Acoustics 3020i állványos hangszóró tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

Q Acoustics 3020i állványos hangszóró tesztelés

A Q Acoustics márka az Egyesült Királyságban alakult 2006-ban, professzionális üzletemberek, az audioipar szakértői alapították; egyetlen céljuk egy nagy sikerű hangszóró márka kifejlesztése volt. Magas minőségű, mégis megfizethető hangszórók készítését célozták meg.

Tulajdonságai

Q Acoustics 3020i hangszóró pár

A kétutas basszreflex hangfal kerekített, minimalista formát kapott, a terelőlemezt megerősítették, a hangszórók teljesítményének növelése érdekében. Viszonylag nagy mélységű a hangszóró szekrény, ami egyébként jellemző a gyártó által tervezett hangszórókra.20 mm-es lágy kupola magassugárzóval és 12,5 cm-es közép / basszus meghajtóval rendelkezik (szemben a 3010i 10 cm-es egységével). Lapos csatlakozókkal szerelték fel a hangszórót, ami azért előnyös, mert így közelebb tehetjük a falhoz. A magassugárzó tölcsérben helyezkedik el és az előlaptól szilikon kerettel különítették el.  A mélysugárzó impregnált papírból készült, acél lemezkosaras felfüggesztéssel. Fekete, szürke, dió és fehér színben kapható. A készülékház stabil MDF lapokból készült, ami minimális rezonanciát eredményez. Érdemes állványokra helyezni ezeket a hangszórókat, habár a nagy mélységük ezt kissé megnehezítheti. A gyártó kínál saját készítésű állványt is a hangszórókhoz.

A 3000i termékcsalád alapvető külső dizájnja nem sokat változott. Ugyanazt az egyenes és lekerekített éleket kombinálja, mint elődei. Letisztult kivitelűek, egyszerű kifinomultság jellemzi őket.

A 3020i szekrényei 25% -kal nagyobbak, mint a sorozat korábbi modelljei, ami a kiterjesztett és erőteljes basszushangokat biztosítja. A gyártó megnövelte a hangszóró belső merevségét. Ennek eredményeként csökken a szerkezeti rezgés, amely hangtorzulást okoz. Gumitalpakat és szivacs tömítőket is mellékelt a gyártó a hangszórókhoz, a hangzás tisztasága érdekében.

A frekvenciaátvitel 60 Hz-30kHz között van, az érzékenység 88 dB, az ajánlott erősítő teljesítmény 25-75 Watt, súlya 5,5 kg.

Q Acoustics 3020i hangminősége

 

Egy nagyjából 22 négyzetméteres szobában teszteltük le a hangszóró párt, Pioneer erősítővel társítva. A szoba nemrégiben esett át felújításon, és a renoválási munkák során az akusztika kezelésével is foglalkoztak. Mivel a helyiség minimalista stílusú berendezést kapott, a kevés bútor miatt a szoba elég visszhangos lenne, ezért a falakra és a mennyezetre hangelnyelő panelek kerültek. A printelt hangelnyelő paneleken a lakás tulajdonosának kedvenc filmjeinek plakátjai láthatók. A diffúzor előlapos panelek egyszerre két feladatot is ellátnak az akusztikai kezelése során, egyrészt elnyelik a túl sok basszust, másrészt pedig szétszórják a hangokat a teljes sávszélességben. Két sarokban basszuscsapdák gondoskodnak a mély tartományok megzabolásáért.

Az Imagine Dragons Sucker for Pain című dalát hallgattuk meg először, majd klasszikus stílusra váltottunk és Berlioz Fantasztikus szimfóniájából játszottunk le részleteket.

A tervezési és technikai módosítások valóban működnek a 3020i modellnél. Gazdag meleg karakter, meglepően nagy erő és dinamika jellemzi. Ha összehasonlítjuk az elődeivel, a 3020 i hangszóró pontosabb és részletesebb hangzást produkál.

A mélyhangok kiterjedtebbek és mélyebbek a nagyobb szekrényméretnek köszönhetően. A hangszórók jó hangszínegyensúlyt mutatnak, igazán sokoldalúak. A dinamikával, lendülettel és a részletességgel együtt csodálatos zeneiséget árasztanak. A térbeli hangzás jól érzékelhető, szinte belevonja a hallgatót a valós, jelen térbe. Amikor közel helyezzük el a falhoz, hajlamosak elveszíteni a nyitott tér érzetet. Nagyobb hangerőn is tisztességes erőre és tisztaságra képesek, habár komoly basszus teljesítmény nem várható el ezektől a hangfalaktól.

A magas hangok nem szóltak olyan természetességgel, mint amit megszoktunk a nagyobb és drágább kategóriájú hangszóróknál.

Jellemzők és csatlakoztathatóság

q-acoustics-hangszóró csatlakozók

A 3020i hátulján van egy hangszóró bemenet, de nincs bekapcsológombja. Ez azt jelenti, hogy passzív hangszórók, így valamilyen erősítőhöz kell őket csatlakoztatni. Érdemes jó minőségű erősítőt választani, mivel egy rossz vevő használata torzíthatja a hang minőségét. A süllyesztett, lapos profilú kapcsok segítenek csökkenteni a készülék rezonanciáját, és lehetővé teszik a hangszórók fal melletti elhelyezését, bár nem tanácsoljuk, ha jó hangminőséget szeretne. Az audio kábel banáncsatlakozói nem tartoznak a hangszórókhoz, külön kell megvásárolni őket. Ez lehetővé teszi a hangszóró csatlakoztatását egy erősítőhöz. Vannak, akik házimozi-rendszerük részeként használják ezeket a hangszórókat, és elég jól teljesítik a feladatukat.

Következtetés

3020i hangszóró fő kép 2.

Ezek az állványos hangszórók kielégítik az audiofilek igényeit, az árukhoz és a méretükhöz képest igazán lenyűgöző a hangminőség és az erő. A magas hangok lehetnének természetesebbek, és élénkebbek, a térbeliség nem mindig érvényesül, de egyébként semleges, szép, tiszta és részletes hangzást nyújt. A basszusok erősek voltak, de ha valaki dübörgő, falat döngető mélyekre vágyik, ajánlott nagyobb méretű és jobb minőségű hangfalakat választani, vagy a Q Acoustics mélynyomóját párosítani a 3020i hangfalakhoz. A mélysége miatt az elhelyezése kicsit nehézkes lehet.

Mindent összegezve ebben az árkategóriában ez egy kiváló belépő szintű hangszóró, korrekt hangzással és stílusos dizájnnal.

Írta: Polgár Róbert