Teszteltük a KRK Rokit 5 G4 stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a KRK Rokit 5 G4 stúdió monitort!

Rokit 5 hangszóró

A KRK Rokit 5 széria modelljeinek hangzása nem volt tökéletes, túlzó mélyek és túl harsány magas hangok jellemezték őket. A G4 viszont kiegyensúlyozta a frekvenciákat, és a korábbi hibák megszűntek. Aktív, közeltéri monitorként ideális stúdiókba, hangfelvételekhez.

Rokit 5 G4 jellemzői

A matt, fekete felületű, szögletes élű hangfal súlya 4,9 kg. Az ikonikus fekete-sárga szín nem változott, csupán némi finomításon esett át, az élénk sárga színt lágyabb, kellemesebb árnyalatú sárgára cserélték le. A korábbi típusokkal ellentétben a G4 hangszóró kevlár mély-és magassugárzót kapott, ezáltal sokkal jobbak lettek a basszusok. Az elülső basszusnyílás nagyobb lett, ami szintén intenzívebb basszusokat eredményez.

Rokit 5 iso hab lábakkal

A készülékház szilárd, masszív, az alján nagy sűrűségű izo-hab párna található, ami a rezonancia minimalizálását garantálja. Ennek ellenére sokat számít a hangfalak elhelyezése. Érdemes figyelembe venni a faltól való távolságot, a hallgatói pozíciót és a szoba akusztikai adottságait is. Ha zárt szekrénybe, vagy polcra tesszük a hangszórókat, számíthatunk némi rezonanciára az izo-hab lábak ellenére is.

Ha igazán hatékony megoldást szeretne a vibráció megszüntetésére, hangfal alátétet helyezzen el a hangfalak alá, vagy akár a tetejükre is.  A gránit vagy mészkő anyagú alátétek a legalkalmasabbak erre a célra. Használatukkal elérhető a szinte teljes rezonanciamentesség, és ráadásul még esztétikus látványt is nyújtanak.

A helyiségekben, de különösen a hangfelvevő és keverő stúdiókban nagyon fontos a falak és a mennyezetek akusztikai kezelése. A visszhang és a vibrációk okozta akusztikai gondokat is sikeresen megszüntethetjük a megfelelő kezeléssel.

KRK Rokit 5 G4 csatlakozások

A Rokit 5 hangszóró frekvencia válasza 43Hz-40kHz, és a maximális hangnyomás (SPL) 104 decibel. A monitor teljesítménye 55 Watt. Kombinált A TRS, XLR csatlakozók támogatják a kiegyensúlyozott hangzást. RCA csatlakozó nincs. A hangszóró hátoldalán a sok kezelőgomb helyett LCD képernyő van, a DSP rendszer jóvoltából a kódolás is jóval egyszerűbb. A márka logója háttérvilágítást kapott, ami jelzi a készenléti módot.

„D” osztályú erősítő

A „D” osztályú erősítővel rendelkező hangfalak esetében nagyon csekély a veszteség. A „D” osztályú erősítőknél a hangfrekvenciás bemenőjelek impulzus-szélesség modulált (PWM) jelekként vannak kódolva, és ezek vezérlik a nagy teljesítményű eszközöket a nyitási és zárási jelszint között úgy, hogy csak a jelátmenetek során vesznek fel teljesítményt. Az ilyen típusú erősítők nagyon hatékonyak és a veszteség is elhanyagolható.

KRK Audio Tools

KRK Audio Tools applikáció

25-féle különböző EQ beállítás lehetséges, a KRK Audio Tools applikáció a monitor elhelyezésére, hangolására alkalmazható. IOS és android rendszerű eszközökre telepíthető és úgy is vezérelhető a hangszóró. A Spectrum RTR méri és szabályozza a frekvencia tartományt a bemeneti audio jeleknél, a Level Meter a monitorszintet kalibrálja, az EQ Recommendation meghatározza, hogy EQ beállítás a legjobb az adott helyiségben, a Monitor Align pedig a monitorok irányát hangolja.

A szobakorrekciós programok nagyon hasznosak, ha a helyiség akusztikája megfelelő, mert a minimális korrigálásokkal szinte tökéletessé tehetjük a hangszórók hangzását. Rossz akusztika mellett ezek a programok inkább csak rontanak a hangzáson, mivel az akusztikai hibákat hangnyomás hibaként érzékelik és azt állítják el a valódi probléma helyett.

Hallgatási teszt

Hangfelvevő stúdióban vetettük próbának alá a Rokit 5 G4 két-utas monitort. A házi stúdió tulajdonosa egy hangmérnök, aki leginkább hangkeveréssel foglalkozik. A stúdió akusztikai adottságai abszolút optimálisak voltak, így ezzel nem volt probléma.

David Guetta és Sia közös slágerét, a Let’s Love című dalt hallgattuk meg először. A KRK nagyon meggyőzően teljesített, ütős, torzításmentes mély hangokat tapasztaltunk, a közepes tartományok is jelen voltak tisztán és szépen. Az ének és a hangszeres részek is tisztán szóltak, az alacsony frekvenciákkal is elégedettek voltunk.

Ezután Ofenbach : Head Shoulders Knees & Toes száma hangzott fel. A basszusok hibátlanok voltak, annyira erőteljesek voltak, hogy még mélynyomóra sincs feltétlenül szükség a monitorok mellett. A magas hangoknál némi pontatlanságot fedeztünk fel és a részletességben is találtunk kivetnivalót, a színpadkép lehetett volna szélesebb is, de mivel ezek közeltéri monitorok, ez nem jelent gondot. Hosszú ideig is lehet hallgatni fülfáradtság nélkül, ami a stúdiókban igencsak fontos szempont.

Végszó

A Rokit 5 G4 stúdió monitorról pozitív benyomásaink voltak, a korábbi modellek hibáit sikeresen kijavították, a kevlár mély és magassugárzóknak és a nagyobb basszusnyílásnak köszönhetően a basszusok tökéletesek lettek, a magas hangok nem hibátlanok, a színpadkép lehetne szélesebb ugyan, de közeltéri hangszóróként ezek nem olyan komoly problémák. Stúdiókban, referencia monitornak ajánljuk, mivel hosszú távú hallgatásra is alkalmas, anélkül, hogy fülfáradtságot okozna. Az EQ beállítások , az LCD képernyő olyan újítások, amik miatt kifejezetten ajánljuk.

Írta: Polgár Róbert