Denon AVR-S750H házimozi erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Denon AVR-S750H házimozi erősítő tesztelés

Denon avr s750h

 

A Denon márka már ismerős számunkra, teszteltünk már Denon erősítőt. Az AVR-S750H modell egy 7.2 csatornás, 4k Ultra HD AV vevő házimozi erősítő, mely csatornánként 165 Wattos erősítést kapott. Mind a 7 csatornán kiegyensúlyozott, azonos minőségre számíthatunk.

Lássuk, mivel állunk szembe!

AVR S750H erősítő

 

Vaskos, fekete dobozán nagy kijelző és praktikus forrásgombok találhatók. A felhasználói felület nem túl dekoratív, az erősítő megjelenése kissé elavultnak tűnik a versenytársaihoz (pl.Sony) képest. 6 db 4 K /HDR kompatibilis HDMI bemenettel (1 db az előlapon van), 1 db kimenettel, és Ethernet, USB, Bluetooth, Wifi csatlakozással is rendelkezik. 3 db digitális bemenet-2 db optikai, 2 db koaxális is található a készüléken. Az Audyssey Room Correction szoftver és a hozzá tartozó mérőmikrofon az összes hangszórót beméri és kalibrálja. A bakelit lemezek lejátszását a Phono bemenet teszi lehetővé.

Denon hátsó oldal

A hangszórócsatlakozások színkódoltak. 24 bites/192 kHz és DSD lejátszásra is képes. Támogatja a legújabb videóformátumokat. Az Exclusive Denon Setup Assistant segít a beállításoknál, a Smart Tv HDMI CEC funkción keresztül Smart TV távirányítóval is vezérelhető. A beépített HEOS technológia révén bárhonnan közvetítheti a zenét, és minden helyiségben egyformán szól.

3D hangzás

AVR S750H belső

A nagyszerű 3D hangzást a Dolby Atmos, DTS:X,Dolby Atmos Virtualization, és a DTS Virtual: X garantálja. A Denon erősítő, 4 K Ultra HD felbontásra is képes, az eARC (Enhanced Audio Return Channel ) segítségével a tökéletes 3D hangminőség is megvalósul.

Majdnem mindene megvan, ami kell….

Sajnos az AVR-S750H nem rendelkezik Google Chromecast támogatással, ellentétben riválisaival. (Sony) Ez az Android felhasználók számára jelent hátrányt. A Spotify Premium felhasználók a Denon Spotify Connect-nek köszönhetően tudják a kedvenc zenéiket streamingelni, akárcsak az Apple Music és az Air Play 2 szolgáltatásokkal is.

Az Android és iOS rendszerű okostelefonról is vezérelhető a hangerő, a be és kikapcsolás, forrásválasztó és hangszínszabályozó is.  Kompatibilis továbbá az Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri hangsegédekkkel is.

Teszteltük az erősítőt

A 10,5 kg-os Denon erősítőt egy 25 négyzetméteres szobában próbáltuk ki. Az akusztikán még kell javítani a helyiségben néhány diffúzor panel elhelyezésével.

Először egy Blu-Ray minőségű akció dvd-vel indítottuk a tesztelést. Az Alita, A harc angyala című mozi hangjai  teresen, kiegyensúlyozottan szóltak, a 3D-s hatás elképesztő volt. Kicsit néha „maszatosnak” hallottuk  a mélyebb tartományokat.

2018-ban láthattuk a mozikban, Denzel Washington főszereplésével A védelmező 2. akció-thrillert. A Denon és a hozzá társított KRK Rokit hangfalak jól működtek együtt. A magas és a középtartományokkal elégedettek voltunk, a párbeszédek érthetően, tisztán szóltak, a hangeffektusoknál viszont ismét némi zajt észleltünk a basszus hangok terén. A 3D hangzás viszont valóban fantasztikus volt, körbevettek a hangok, a teret szépen betöltötték.

A legendás zenekar, a U2 – Experience-Élőben Berlinből című koncertfilmje következett. Az erősítő realisztikusan adta vissza a koncert élményét. Az volt az érzésünk, mintha mi is Berlinben, a tomboló közönség között lettünk volna. A hangszerek elkülöníthetőek voltak, de nagyobb hangerőn a basszus tisztasága hagyott némi kívánnivalót maga után. Néha tompának tűnt a mély tartomány.

A phono bemenet lehetővé teszi a bakelit lemezek meghallgatását is, ezért ez alkalommal a Boney M Oceans of Fantasy bakelit albuma került a lemezjátszóba. A retro életérzést abszolút élethűen közvetítette az erősítő, tiszta és szép hangzást tapasztalatunk, habár az alsó tartományok sajnos nem voltak tökéletesek.

Végszó

Számos előnye van a Denon AVR-S750H erősítőjének, köztük az egyik a megfizethető ár. A Bluetooth, az Apple AirPlay 2, a Denon saját HEOS funkciója, és az Amazon Alexa, Google Assistant hangvezérlés alkalmazások egyértelműen az erősítő javára szólnak. A megjelenése más nem tetszett annyira. Unalmasnak, divatjamúltnak tűnik a versenytársak hasonló eszközeihez képest. Elődje valamivel jobban teljesített a hangzás terén, leginkább a basszus tartományoknál voltak bajok. A Chromecast hiányát szintén negatívumként kell megemlítenünk. Leginkább közepes méretű szobákba, helyiségekbe javasoljuk. Az akusztikai kezelésről se feledkezzünk meg. A megfelelő hangszórók megválasztása is sokat számít a hangzás szempontjából. Ajánljuk a Denon AVR-S750 H erősítőt, bár aki erőteljesebb, ütős basszust szeretne, válasszon ebben az árkategóriában másik márkájú eszközt.