Teszteltük a JBL 4349 stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a JBL 4349 stúdió monitort!

A JBL cég központja Kaliforniában, Northridge városában található. A JBL 4349 stúdió monitorok kompakt méretűek. A JBL 4349 stúdió monitorok tiszta, határozott és mély basszusokra képes. A 32 Hz-es basszusválasz elég alacsony, így nem szükséges mélynyomó használata.

JBL 4349 jellemzői

JBL4349 stúdió monitor -tesztelés

 

Ez egy kétutas, basszus-reflex stúdió monitor hangszóró, amelyet állványra vagy polcra is helyezhetünk. Az ajánlott erősítő teljesítmény: 25 – 200 WRMS. A frekvencia-átvitel: 32 Hz – 25 Hz, a keresztváltási frekvencia: 1,5 kHz, az érzékenység: 91 dB. A névleges impedancia: 8 Ohm.

A magas és ultra magas-frekvenciás részeket egymástól függetlenül is lehet állítani az előlapon található kapcsolók segítségével.

4349 hangszóró- mélysugárzóA 300 mm-es mélysugárzó magas kimenetet biztosít alacsony torzítással. A 75 mm-es hangtekercs garantálja a legnagyobb kimenetet minimális torzítással.

jbl stúdió monitor-csatlakozások

Kettős, aranyozott csatlakozóval rendelkezik. A mélysugárzó egy 300 mm-es préselt papír membrán, öntvény kosárral, a magassugárzó a JBL által szabadalmaztatott D2415K kettős, 38 mm-es magas frekvenciás, kompressziós hangszóró.

Méretei: 736.6 mm x 444.5 mm x 317.5 mm, súlya: 37,7 kg. Külön állvány vásárolható hozzá.

Design

Dió vagy fekete színben kapható ez a kompakt méretű hangszóró. Elég nagy a súlyuk, ezért nem olyan könnyű mozgatni őket. Merevített, 25 mm vastag MDF lapokból készült a készülékház. Elülső kettős reflexnyílással rendelkezik. A hangszóró méretéből adódóan kényelmesen elfér a 30 cm-es mélysugárzó, a 2 reflexnyílás és a kürtös magassugárzó is.

Egy pár 38 mm-es Teonex polimerből készült gyűrűs membrán található a készülék belsejében. A membrán keresztmetszete V-alakú, ami a gyártó szerint csökkenti a torzítást.

Ez a jellegzetes kürtös sugárzó Sonoglass-ból – egy üvegszál alapú kompozitból – készült, és úgy alakították ki, hogy a szokásos kürt okozta torzítást jelentősen növelné.

A hangfal stílusa retrónak mondható, a cég klasszikus kék terelőlemeze és rácsa azonnal felismerhetővé teszi.

Tesztelés

Egy közepes méretű stúdióban került sor a tesztelésre. NAD T758 V3 erősítővel együtt próbáltuk ki a monitor párt. A stúdió falaira néhány akusztikus panel diffúzorral került, a sarkokban pedig membrános mély elnyelő sarokelemek biztosították a megfelelő hangzást.. A stúdió egyik oldalán üvegfal van, ezért akusztikus függönyökkel küszöbölték ki a visszaverődések által keltett visszhang problémát. A méréseink alapján a mennyezetre még szükség lesz néhány szélessávú akusztikai panelre is a tökéletes hangzás érdekében.

Hangszóró kiválasztásakor fontos szempont, hogy hol, milyen célra szeretnénk használni őket. Nem mindegy, hogy milyen hangfalat választunk stúdióba, vagy a házimozi rendszerünkhöz. A JBL 4349 mindkét esetben jó választás.

A JBL 4349 stúdió monitor meglepően határozott és dinamikus mélyeket produkált. Kiterjesztett, tiszta magas hangokat hallottunk. A korábban tesztelt stúdió monitorokhoz képest sokkal jobb hangzást tapasztaltunk. Széles színpadkép, pontos és részletes produkció jellemezte. Nyitott, semleges hangzása elképesztő volt. Ha mégis kellene hibát találni, akkor a legalacsonyabb tartományokban tapasztalt enyhe elmosódást említenénk meg, illetve a klasszikus zeneművek hallgatásakor néhol hiányoztak a finom részletek, és a stabil, tiszta hangzás.

A basszusok olyan dinamikával, sebességgel és erővel szólaltak meg, hogy egyáltalán nem éreztünk késztetést arra, hogy külön mélynyomót is beszerezzünk. Ennek ellenére mégsem a basszus hangok a legnagyobb erősségei ennek a hangszórónak. A közép és magas hangok tisztán és kiterjedten szóltak, hibátlan dinamikával.

Az optimális hangzás érdekében érdemes megfelelő távolságra helyezni a hangszórókat a faltól, egymástól és a hallgatási pozíciótól. Érdemes állványra helyezni a monitorokat, mert, ha bútorra, szekrényre, vagy könyvespolcra tesszük őket, valószínűleg rezonancia problémával szembesülünk.

Következtetés

Ezek a kompakt méretű hangszórók egyedülálló és páratlan tisztaságot, intenzív basszusokat és dinamikát kínálnak. Nem csak stúdió monitorozáshoz, hanem otthoni hangrendszerhez, vagy zenés partikhoz is tökéletes. Valósághű, teres hangzásra számíthatunk, ha a JBL 4349-es modellt választjuk.
A mélyek elképesztően ütősek, a közép és mély hangokra sem lehet panasz, dinamikusak és tiszták voltak. A hangfal doboza masszív, rezonancia mentes kialakítású.
Az ára lehetne kicsit kedvezőbb.

Írta: Polgár Róbert