Marshall Kilburn II Bluetooth hangszóró teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Marshall Kilburn II Bluetooth hangszóró teszt

Marshall Kilburn II hangszóró

 

A Marshall márkanév a gitárerősítőkről ismert, a Kilburn II hangszóró külseje is leginkább egy gitárerősítőre emlékeztet. A márkanév ellenére ezt a Bluetooth hangfalat a svéd Zound Industries gyártotta.

Örökké rock

Marshall fehér

 

A 2,5 kg-os hangszóró fekete vagy szürke műbőr burkolat, a süllyesztett sarokcsapdák, az ezüst hálós hangfal rács ( a korábbi Kilburn modelleknél arany színű volt, jó ötlet volt lecserélni ezüstre) és a gitár stílusú szíj rockos külsőt kölcsönöz a hangfalnak. A fehér Marshall logó igencsak feltűnő, talán kicsit túlzottan hivalkodó.

 

 

Kilburn gombok

A hangszóró tetején a páros és forráskapcsoló helyett 3 db gomb található, a hangerő, a magas és a mély hangok szabályozására, illetve itt helyezkedik el a Bluetooth csatlakozási pont és a LED akkumulátor töltöttség jelző.

 

 

Kilburn II hátoldal

A 3,5 mm-es AUX port a hangszóró hátuljában kapott helyet. Hálózati kapcsolat egyáltalán nincs, ahogy hangsegéd és Wi-fi kapcsolat sincs. Bluetooth 5.0 kapcsolattal rendelkezik, a multi-host funkciónak köszönhetően könnyedén csatlakoztathatunk és válthatunk 2 Bluetooth eszközt.

IPX 2 tanúsítvány

A Marshall hangszórója enyhén vízálló, így nem kell attól tartani, hogy a ráfröccsenő eső vagy folyadék kárt tesz benne. A medencébe azért lehetőleg ne ejtsük bele.

Extra hosszú élettartam

Marshall szürke

 

A Kilburn akkumulátorának élettartama 20 óra. Nem USB kábellel, hanem szabványos kábellel tölthető az eszköz, a teljes feltöltés 2,5 órát vesz igénybe, de ha valakinek sietős a dolga nagyjából 15 perces töltéssel 3 órás üzemidő érhető el.

Erősítők

2 db „D” osztályú erősítővel vértezték fel a hangfalat, a magassugárzót 8 Wattos, a mélysugárzót 20 Wattos erősítő hajtja. A frekvencia tartomány 52 Hz-20kHz között van.

Próba hallgatás

kilburn II bordó

A Kilburn Bluetooth hangszórót elsősorban számítógépekhez, mobiltelefonokhoz ajánljuk, mérete és hordozhatósága miatt. Mi egy nagyjából 20 négyzetméteres audio stúdióvá alakított szobában próbáltuk ki a hangsugárzót. A házi stúdió falait hangelnyelő, printelt elemekkel és diffúzor előlapos panelekkel kezeltük. Az amatőr zenész tulajdonos igazi rock rajongó, ezért a printelt elnyelő paneleket gitárt ábrázoló képek és rock zenekarokról készült poszterek nyomataival rendelte.

Mivel a Marshall hangszóró rockos designt kapott, és a tulajdonos is a rock zenét kedveli, ezzel a stílussal indítottunk. A mobiltelefonunkon elérhető Spotify zenei streaming szolgáltatást vettük igénybe. Az alternatív, hard rock műfajt képviselő Linkin Park zenekar, Numb című számát hallgattuk meg elsőként. Erős és dinamikus hangokat tapasztaltunk, a sztereó élmény tökéletes volt, de a 360 fokos hangzás zajosnak bizonyult. A basszusok intenzívek voltak, de a legalacsonyabb tartományok már gyengének bizonyultak. A magasak élesek és tiszták voltak.

Depeche Mode-dal folytattuk, az Enjoy the Silence hallgatása közben feszes, határozott basszusokban volt részünk, habár a legalsó frekvenciák ezúttal is haloványak voltak. Nagy hangerőn is megmaradt a hangok tisztasága, de a hangzás az általunk elvárthoz képest kevésbé volt levegős és teres. A részletgazdagsággal is akadtak hiányosságok, ez leginkább a hangszeres részeknél volt tetten érhető.

Véleményünk

A Kilburn II Bluetooth hangrendszer azonnal megfogott a rockos megjelenésével. Az akkumulátor hosszú üzemideje is figyelemre méltó, ahogy a 2 db „D” osztályú erősítő is. Az erősítők révén a hang betölti a szobát, erőteljes, tiszta hangzást élvezhetünk, éles, szép magas hangokkal, feszes mélyekkel. A legalsó tartományok sajnos azonban gyengécskék. A levegős és teres hangzás is hiányzik, ahogy a részletesség is hagy némi kívánnivalót maga után. A sztereó hatás kiváló, de a 360 fokos hangzás már zajos. Mivel ez az eszköz sztereó hangszóró elsősorban, így ez nem is jelent feltétlenül nagy problémát, habár van olyan Bluetooth hangsugárzó, amely nagyszerű 360 fokos hangzást képes kihozni magából. Ilyen például az Ultimate Ears Megaboom 3 hangszóró, és ennek még az ára is kedvezőbb. Sajnos Wi-fi kapcsolattal sem rendelkezik a Marshall, a viszonylag nagy súlya és ára is a hátrányok közé sorolható. A rockos design azonban kárpótol ezekért a negatívumokért, bár nem mindenkinek tetszik ez a stílus, számukra kifinomultabb megjelenésű hangszórókat érdemes választani inkább.