JBL Flip 4 Bluetooth hangszóró tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

JBL Flip 4 Bluetooth hangszóró tesztelés

JBL Flip 4 színek

A JBL márkát sokan ismerik és szeretik. A JBL Flip 4 Bluetooth hangrendszerű 515 grammos henger alakú hordozható hangszóró egy táskában is elfér, a cipőfűző jellegű kötéllel a csuklóhoz rögzíthető.

A hordozható erő

JBL sötétkék

 

 

A hengeres, masszív hangszóró 2 oldalán dekoratív műanyag lap található. Könnyedén az oldalára állítható. A tartós hálós anyag borítás lehetővé teszi a hangok áramlását, viszont a szennyeződésektől, törmeléktől nem védi az eszközt. A gombok kellően érzékenyek, nagy méretűek és könnyen kezelhetők. Lejátszás/szünet, hangerő szabályozó gombok találhatók rajta.

JBL kapcsolódás

A Connect gomb segítségével több (Akár 100 darabbal!! ) Flip 4 hangszóróval össze lehet csatlakoztatni. Ez nagyszerűen hangzik, de azért azt ne felejtsük el, hogy csak olyan készülékekkel csatlakoztathatjuk össze, amelyek szintén rendelkeznek Connect + kapcsolódási lehetőséggel. Bluetooth kapcsolattal pillanatok alatt a mobiltelefonhoz kapcsolódik. A hatótávolsága igen figyelemre méltó: 10-15 méter! Telefonos kihangosítóként is funkcionál. Hátul az akkumulátor töltöttségét 5 LED jelzi. A 3000 mAh lítium-ion akkumulátor akár 12 órás üzemidőre is képes. Teljes hangerővel hallgatva azonban már korántsem bír ennyit, maximum 4 órát. Ha 50-75 %-kal alacsonyabb hangerőre állítjuk, akkor reális a 12 órás üzemidő. A port fedél alatt van a töltő csatlakozó, a mikro USB aljzat és az AUX bemenet. A teljesítménye 2×8 Watt, a frekvencia átvitel 70 Hz-20 kHz, a jel/zaj arány 80 dB. 6 színben kapható.

IPX7 tanúsítvány

Flip víz alatt

Az IPX 7 tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy teljesen vízálló. Így az esőben, a medence vagy vízpart közelében, vagy akár a zuhany alatt is használhatjuk, anélkül, hogy a nedvesség tönkretenné. A Flip 3 csak cseppálló volt, ezért ez elég komoly változás. Legalábbis a gyártó állítása szerint…… A kisördög nem hagyott nyugodni minket, ezért a tesztelés végén gondoltunk egy merészet és egy vödörbe vizet töltöttünk, amibe körülbelül 10 másodpercre belemerítettük a JBL Flip-et. A fürdés után, lecsöpögtettük a hangszórót és kipróbáltuk….Hangot ugyan produkált, de nagyobb hangerőn már erőteljesen recsegett.. Ez bizony elég nagy csalódás volt, hiszen a márka a Flip 4 reklámjában igen nagy hangsúlyt helyez a vízálllóságra! Mondjuk inkább, hogy cseppálló, de ha nem akarjuk, hogy tönkremenjen a hangszóró, ne vigyük magunkkal a medencébe vagy búvárkodásra…

Hangolódtunk

Egy irodában próbáltuk ki a JBL Flip 4 hangszórót. Az iroda téglalap alakú, körülbelül 20 négyzetméteres, az akusztikai kezelést korábban cégünk végezte el itt. A hangelnyelő panelek, a hangszigetelő szőnyegek és függönyök ideális akusztikát hoztak létre. Okostelefonhoz csatlakoztattuk a JBL-t, az irodai csapatépítő és ünnepi, céges bulikra hangolódva.

A Meduza: Lose Control című friss slágerét játszottuk le. A DSP hangminőségnek köszönhetően minden hangerőn kiegyensúlyozott, tiszta, dinamikus hangzást kaptunk. A specifikáció szerint 70 Hz a legalsó határérték. A basszusokat nagy hangerőn már kevésbé erőteljesnek hallottuk. A középtartományok kicsit háttérbe szorultak, túlságosan tömörnek tűntek. (Ez egyébként a JBL Flip elődjeinek tipikus hibája, habár ennél a típusnál próbáltak javítani rajta.) A magas hangok tiszták és élesek voltak.

Egy igazi parti hangulatú dallal folytattuk a tesztelést. Bruno Mars: Treasure című sikerszámát töltöttük le. A középtartományoknál itt is felfedeztük a hibát, az ének részek nem voltak eléggé hangsúlyosak. De ettől eltekintve, erős, tiszta és pontos dinamikájú produktumot tapasztaltunk.

Végszó

A Flip 4 Bluetooth hangszóró hordozhatóságával, tiszta és erőteljes hangzásával megnyerte a tetszésünket. A vízállósága csak hab (lenne) a tortán, kezeljük ezt a gyártó által hangoztatott tulajdonságot némi fenntartással.. Azért komoly hangrendszerekhez, házimozikhoz nem javasoljuk, inkább a bulik, partik kellékeként tud érvényesülni. Kedvező ára jóvoltából a fiatalabb generáció kedvelt audio eszköze lehet. A JBL Flip 5 nagyobb méretű, nagyobb akkumulátorral rendelkezik ( ennek ellenére ennél a modellnél is 12 órás maximum üzemidőt ír a gyártó), intenzívebb mélyeket tapasztalhatunk, de az ára is magasabb a Flip 4-hez képest.