flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

SVS SB-4000 aktív, zárt mélyláda teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

SVS SB-4000 aktív, zárt mélyláda teszt

Az SVS mélynyomók nem ismeretlenek a házimozi és a zenerajongók körében. A márka népszerűségét a minőségi külső kialakításának és a tökéletes basszustartományoknak köszönheti.

SB-4000 modell

SVS-SB-4000 mélynyomó-fekete

Az SB-4000 aktív, zárt rendszerű mélyláda szögletes formájú, enyhe kerekítésekkel, első ránézésre ugyan nem látszik, de a súlya 46,4 kg, közel 17 kg tömegű nagy mágnessel rendelkezik. A masszív, nagyon vastag MDF készülékház szinte páncélként veszi körbe az üvegszálas, papír kompozit, rendkívül merev membránt és a széles alumínium öntvény kosarat. Acél védőlappal és gumi lábakkal szerelték fel.

Trapéz alakú nyílásokon keresztül mozoghat a levegő, a lengőtekercs 3 colos, 8 rétegben tekercselt alumínium huzalból készült. A gyártó a kitérést XMech-nek nevezi, és 76,2 mm-es kitérést enged mindenféle károsodás nélkül, ami igazán bámulatba ejtő.

sb-4000-hátoldal

A hátlap meglehetősen puritán, letisztult, vonalszintű be és kimeneteket, RCA, XLR aljzatokat, főkapcsolót és IEC csatlakozóaljzatot találunk csupán rajta. A márka korábbi modelljeitől eltérően kijelzővel is ellátták a mélynyomót, amit a kisméretű, infravörös távirányítóval is vezérelhetünk, de akár Bluetooth kapcsolaton keresztül iOS vagy Android segítségével mobiltelefonokon, okos eszközökön is irányíthatjuk egy letölthető applikáción keresztül. Ez a fajta vezérlés sokkal könnyebbnek tűnt, mint a távirányítóval történő irányítás.

sb-4000-applikáció mobil

Nagyon sokféle beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre a menüben, mint például a hangerő, a kijelző kikapcsolása, a vágás meredeksége, vagy a mély áteresztő szűrő frekvencia szabályzása… stb.  Egy 3 sávos parametrikus EQ kalibrációs program is segíti a finomhangolást, a frekvencia átvitel 19-310 Hz, a Sledge erősítő 1200 Wattos és „D” osztályú. A beállításoknak is köszönhetően rendkívül könnyen integrálható a hangrendszerünkbe.

sb4000 távirányító

Külsejét tekintve egy egyszerű, modern, kocka formát kapott. Az előlapon, kéken világító LED kijelző található, amit egyébként el is halványíthatunk, ha zavarna. Amennyiben elegánsabb designra vágyunk, akkor választhatjuk a fényes, zongoralakk felülettel is, viszont akkor számolnunk kell azzal, hogy minden ujjlenyomat meglátszik rajta, és a por is sajnos hamar lerakódik a fényes felületre.

Nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen nagy teljesítményű mélynyomót mekkora helyiségben helyezünk el, 20-25 négyzetméteres szobákban tudja a legjobb teljesítményt nyújtani.

Zárt, aktív mélyládák előnyei

 

Az aktív hangsugárzók beépített erősítővel rendelkeznek, ezáltal nagy teljesítményre és impulzusszerű működésre képesek, ráadásul rövid kábeleket igényel, ami biztosítja, hogy e veszteségek is csökkenjenek. Helytakarékossági szempontból is előnyösek az aktív hangsugárzók. A zárt rendszerű hangszórók teljesen zárt kialakításúak, a hangszóró membrán mozgása esetén a bezárt levegő rugóerőként működik. Ennek köszönhetően pontos, jól megfogott, feszes basszusokat kapunk. Ez a típus azonban a drágább árkategóriába tartozik, mivel az előállítási költségei is jóval magasabbak.

Hangzás

Egy házimozirendszerbe integrálva próbáltuk ki az SB 4000 mélysugárzót. 2015- ben mutatták be a mozikban, a Legenda című filmet, így ezzel indítottuk a tesztelést. Dynaudio Confidence 60 álló hangsugárzó párral és Denon AVC X6700 házimozi erősítővel együtt próbáltuk ki a mélynyomót.

A körülbelül 28 négyzetméteres házimozi szobában a méréseink megállapították, hogy gyakorlatilag hibátlan a szoba akusztikája. Igen alapos munkát végzett a tulajdonos ezen a téren, amikor a moziszobát megtervezte és berendezte. A falakon elhelyezett printelt akusztikai panelek, illetve a diffúzoros elemek, valamint a sűrű szövésű, vastag, hanggátló függönyök és a süppedős, sűrű szövésű szőnyeg is hozzájárulnak a tökéletes akusztika kialakításához. A függönyök segítségével nemcsak az akusztikát sikerült javítani, de a teljes sötétítést is meg lehet így valósítani, ami egy moziszoba esetében igen lényeges szempont.

Nagyon tiszta, erős, pontos és részletes hangzásban volt részünk, torzítás nélküli, nagyon intenzív, ütős mélyeket volt képes közvetíteni a mélynyomó, és a dinamika is ideális volt.  A 2016-os, Az éjszaka törvénye című, Ben Affleck főszereplésével vetített mozi következett. Kiterjedt színpadképben, teres és részletgazdag hangélményben volt részünk, a basszusok valóban rendkívül teltek, feszesek és megfogottak voltak.

Zenei téren is kipróbáltuk, mit tud ez a mélynyomó. Az Imagine Dragons Monster című dalát, majd Michael Bublé Feeling Good című slágerét hallgattuk meg, falat rengető mélyeket produkált az eszköz, nagy hangerőn sem torzított. Nagyon szépen betöltötte a teret, sőt azt lehet mondani, hogy olyan tartományokat is kihallottunk, amiket ugyanezeknél a daloknál korábban még nem tapasztaltunk. Néha ugyan kicsit túlzottan kontrolláltnak, szabályozottnak éreztük a basszusokat, de ezt komoly hibának semmiképpen sem mondanánk.

Ítélet

Sb4000 szobában

Az SB-4000 mélynyomó igazi nehézsúlyú bajnok, ami nemcsak a meglehetősen nagy súlyának köszönhető, hanem a fantasztikusan intenzív és izmos basszus tartományoknak. Semmilyen torzítást nem hallottunk, nagy hangerőn is megőrizte a tiszta hangzást. Hátrányként az automatikus kalibráció hiányát hoznánk fel, helyette ugyan a Room EQ Wizard-ot lehet használni, de azért kényelmesebb és egyszerűbb lenne, ha automatizált kalibrációval is rendelkezne. A mélynyomó irányítása jóval egyszerűbb az applikáción keresztül, okos eszközök használatával. Időnként vágytunk volna egy kicsit szabadabban áramló, fékezhetetlen basszusokra, mert az SB-4000 kissé túlzottan kontrollált mélyeket sugároz, de ennél nagyobb hibája egy mélynyomónak se legyen.

A kiváló hangzás és az elpusztíthatatlan, masszív külső kialakítás, a minőségi alkatrészek használata viszont az árát is megemeli, nem tartozik az olcsó árkategóriába.

Írta: Polgár Róbert