Mindannyiunk szeretné, hogy otthona komfortját ne zavarják meg a szomszédból átszűrődő zajok. Különösen igaz ez a panellakások és társasházak esetében, azonban a kertes házak sem jelentenek kivételt ez alól – a kertváros lakói nagyon jól ismerik, amikor a hétvégi pihenést félbeszakítja a fűnyírók hangja kora reggel. Egy pár egyszerű trükkel azonban sokat tehetünk otthonunk hangszigeteléséért.

A bútorok megfelelő elrendezése

ac

Ha esetleg épp nem telik komplett hangszigetelésre új lakásunkban, a szomszédok pedig valamiért nem ismerik a privát szféra fogalmát, esetleg forgalmasabb helyen lakunk, a lakás megfelelő berendezése nagyon sokat segíthet. Bizonyára mindannyian észrevettük már, hogy nem kell egy tágas villában laknunk ahhoz, hogy az üres szobák visszhangozzanak. Csodával határos módon azonban ez nyomban megszűnik a bebútorozás után. Ez azért van, mert a bútorok elnyelik a hanghullámokat.

Az elrendezés viszont nagymértékben fokozhatja ezt. Azok a nappalik például, ahol pusztán egy falhoz van szekrénysor állítva, és nagy a szabadon hagyott falfelület, sokkal kevésbé védenek a zajszennyezéstől. Ha tehát azt szeretnénk, hogy otthonunk a lehető legcsendesebb legyen, érdemes nem egy részre bezsúfolni a bútorainkat. A fal mentén, mondhatni „körben” elrendezett bútorozás jobban elősegíti a hanghullámok elnyelését, arról nem is beszélve, hogy ezzel az elrendezéssel tágasabb is lesz otthonunk.

Bútortípusok

Hangszigetelés szempontjából kétféle típusú bútor segít igazán a zajszennyezés elleni védelemben. Tömör bútorok esetén, mint az asztalok vagy székek, a legjobb a vastagabb és kisebb sűrűségű, ilyen kivitelezésű darabokat preferálnunk. Tehát a futurisztikus, papírvékony fémlábakon álló üveglapos asztal nem igazán segít ezen a problémán, egy nagyobb felületű faasztal viszont annál inkább. A másik típus, ami igazán sokat számít: az üreges bútordarabok. Szekrények, komódok, több fakkra osztott tévéasztalok, és a többi. Általánosságban elmondható, hogy minél több ilyen szeparált rész található az adott bútoron, annál inkább véd a nemkívánatos zajok ellen. Tehát ha tudjuk, melyik szomszédunk hangoskodik leginkább, mindenképp feléjük érdemes rakni a szekrénysort.

Amikor ez sem segít…

Bár a szekrények jól kiküszöbölhetik a hangosabban vitázó szomszédokat, egy professzionális hangszigeteléssel vagy hangelnyeléssel mégsem érhet fel semmi. Azonban nem szükséges feltétlenül az egész lakást leszigeteltetnünk, ha épp erre nem áll megfelelő keret a rendelkezésünkre. Egy pár akusztikus panel, akár a szekrénysor mellé felszerelve, máris távol tarthatja szomszédokat a vasárnapi családi ebédtől – feltétlen érdemes ezen is elgondolkodnunk. De ne csak a falakra gondoljunk. Hangelnyelést a földön is tudjuk folytatni. Az üres felületekre érdemes akusztikai szőnyegeket rakni, az ablakokra pedig hangszigetelő függönyt helyezni. Ez nagy mértékbe befolyásolja a komfort érzetünket. Azok számára, akik panellakásban laknak, ez egyenesen életmentő lehet. Természetesen érdemes alaposan utánajárnunk, milyen hangszigetelés ilyenkor a legmegfelelőbb számunkra. Viszont az ilyen részleges hangszigetelés már elég olcsón kivitelezhető – különösen a kisebb lakásokban, ahol nem szükséges túl nagy felületen a különféle panelek alkalmazása.

Similar Posts