flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Hogyan válasszunk szőnyeget a nappalihoz?

Szerző: Robi Közzétéve:

Mi lenne, ha a választást az határozná meg, hogy a kiszemelt modell hogyan teljesít a hangelnyelés terén? Furcsa ötletnek tűnik? Pedig ezzel az elhatározással nem akármilyen pozitív változások érhetőek el. Még a zene vagy a házimozi rendszer is sokkal jobban szól egy olyan térben, ahol akusztikus szőnyeg szolgál talpak alá valóul. Arról nem is beszélve, hogy a dizájnos megjelenés épp úgy borítékolható, mint a környezetet öltöztető kisugárzás. Szóval megéri egy kicsit az akusztikus variációkkal foglalkozni, ugyanis az általuk térbe hozott előnyök jelentősen javíthatnak az életminőségen. Hogy miért?

Azért, mert a zajszennyezés korunk egyik láthatatlan, de nagyon is érzékelhető „betegsége”. A dekoncentráció, a látszólag ok nélküli elfáradás, a fókuszáltság részleges vagy teljes hiánya akár a zajszennyezésnek is betudhatóak, akárcsak az idő előtt fellépő halláskárosodás. Nem játék tehát mindez, ami viszont mindenképpen pozitív hír, hogy a hangelnyelés lakástextíliák bevetésével is fokozható.

A visszhang problémája legtöbbeket érint?

Igen, csak sokan erre nem tudatosak. Az igazság az, hogy a parketta, a linóleum vagy a járólap padlók hangelnyelésben finoman szólva is rosszul teljesítenek, emellett pedig minden egyes hangot visszavernek koncentrált formában, egy irányban. Az ilyen módon létrejövő visszhang jelentékenyen csökkenti a megfelelő hangzást. Lehet, hogy ez elsőre furcsának, hihetetlennek tűnik, de érdemes elhinni a kutatások, vizsgálatok eredményét. Ezek pedig egyértelműen kimutatták, hogy valós problémáról, a modern kor megoldandó feladatáról van szó.

Na és ezen a ponton lépnek be a képbe az akusztikai szőnyegek, amik hangelnyelő anyaguknak hála izolálják a hangokat. Ennyire egyszerű, egyúttal nagyszerű a működési elvük. És még itt nincs vége a pozitívumok felsorakoztatásának, ugyanis ezek a szőnyegek gyakorlatilag bármilyen padlótípuson jól mutatnak. Mindegy, hogy a nappali parkettás, esetleg járólapos. Nincs jelentősége. Ez az a textília, ami garantáltan csak hozzáadhat a helyiség harmóniájához, kisugárzásához. Bármely otthon tekintetében értékes és hasznos kiegészítő lehet, arról nem is szólva, hogy mekkora hozzájárulást jelent hangelnyelés tekintetében.

Van különbség a hagyományos szőnyegekhez képest?

Hogy miben különböznek ezek a szőnyegek a hagyományosnak mondható alternatíváktól? Elsősorban abban, hogy sűrű szövésűek, valamint több rétegűek. Ugyanakkor számtalan szín- és méretvariációban beszerezhetőek, tehát semmiféle kompromisszumnak nincsen helye a kiválasztás folyamatában. Nyilván célszerű a helyiség paramétereihez igazítani a beruházást. A túlzottan nagy méretű szőnyeg olykor hátrányos megjelenésűvé válhat egy kisméretű szobában, még akkor is, ha az történetesen a nappali. Azaz a szemmérték, de úgy is mondhatnánk, hogy az egészséges arányok megfigyelése és fenntartása mindenképpen kifizetődő stratégia.

Ahogy említettük, a sokszínűség a hangelnyelésre alkalmas modelleknél szó szerint és átvitt értelemben egyaránt érthető. Hiszen a szivárvány megannyi színében pompázó alternatívák a tér dekoratív kiegészítőivé is válhatnak. Sőt aki nem ért hozzá, hogy milyen is az az akusztikus textil, annak nem fog feltűnni a szőnyeg multifunkcionalitása, csupán csak a szépsége. Ilyen esetben külön ki lehet emelni egy-egy vendéglátásnál, mit is tud a külleme miatt megdicsért modell. Garantáltan nagy sikert arat majd mindenkinél!

Melyek a legfőbb jellemzők?

Bár fentebb már kitértünk arra, hogy mitől is akkora lakberendezési sztárkelmék az akusztikus szőnyegek, de akkor álljon itt egy összesítés. Ezt átnézve egyértelmű, miért is szeretik annyian ezeket a termékeket.

hanggatlo-szonyegNagy sűrűség jellemzi őket, miközben a több rétegű kialakítás is a sajátjuk. E kettő jellemző meglétéből logikusan következik a jelentős hangelnyelési tulajdonság. Ezek a szőnyegek nem gyúlékonyak, így aztán még a dohányzás is megengedett a környezetünkben, persze csak ha ez egyénileg releváns. Ugyanakkor a tisztíthatóságuk könnyű, egyszerű, azaz mindezen pozitív paraméterek nem befolyásolják a makulátlanná varázslás könnyedségét.

Ezek a modellek nemcsak a zajszennyezést mérséklik, hanem a lépések, beszédhangok kakofóniáját is magukba „szippantják”. Mindennek tetejében a jelenlétükben egészen másképpen szól a hifi berendezés vagy éppen a házimozi rendszer. Hogy miért? Azért, mert nagymértékben javul a helyiség akusztikája, így aztán a hasznos hangok érvényesülése is sokkalta erőteljesebb.

Szóval ugyan lehet akusztikus, hangelnyelő szőnyeg nélkül élni, de a helyzet az, hogy nem érdemes. Mert nincs olyan nappali, ahol a fent felsorolt előnyök ne lennének vonzóak és kívánatosak. Mindeközben pedig a stílusos, trendi, színpompás, karakteres megjelenésről sem kell lemondani, hiszen nem ildomos arról megfeledkezni, hogy a szőnyeg bizony öltöztet. Mégpedig nem is akármilyen eredményességgel. A megfelelő méretű, mintázatú, kisugárzású modell konkrétan teljesen új közeget hozhat létre, totálisan átformálva a nappali már-már megszokottnak ítélt arculatát. Mert bár a hangokat tényleg képes elnyelni, de eközben a stílusosság kifejezésében abszolút evidencia az esetében az élen teljesíteni!

Kategória: Akusztikai blog