Időnként egy kis elvonulás és csend azok számára is fontos, akik nem egyedül élnek, hanem megosztják lakótársakkal vagy családtagokkal az otthonukat. Egyedüllétre és nyugalomra mindenkinek szüksége van. Hogyan lehet biztosítani a csendet és a nyugalmat? A falak mellett az ajtók és az ablakok hangcsillapításával.

A hatékony hangszigetelés függ a hangforrástól és a zajszint mértékétől

A halk tartományba tartozik például az órák ketyegése, normál tartományba a rádióhallgatás vagy a tévénézés normál hangerőn. Zavaró tartományba sorolható a porszívó hangja vagy a zajos utca, káros tartományba pedig például a körfűrész hangja. A zavaró tartományba sorolható tevékenységek főleg akkor tekinthetőek a frusztráció forrásainak, ha valaki a másik szobában relaxálni szeretne, vagy éppen egy online meeting közepén van. Amikor nem vágyunk nyüzsgésre, akkor könnyebben lehet biztosítani a kívánt nyugalmat és csendet, ha az ajtók és az ablakok is megfelelően hangszigetelnek. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a falak hangszigeteléssel önmagában elegendő, azonban ez közel sincs így.

3-retegu-uveg-560x356

Ahhoz, hogy valóban csend legyen az adott helyiségben, az ajtók és az ablakok hangszigetelésére is kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis a nyílászárók sokkal könnyebben engedik át a hangot, mint például a falak – persze csak abban az esetben, ha nem hangszigeteltek. A hatékony hangszigetelés függ a hangforrástól és a zajszint mértékétől.

Forgalmas helyen kulcskérdés a hangszigetelés

Ahogy már említettük, a helyiség falfelületeinek hangszigetelése mellett nem szabad megfeledkezni az ajtókról és az ablakokról. Utóbbiakat külön kell hangszigetelni annak érdekében, hogy a végeredmény valóban ideális legyen. Az ajtók esetében az ajtó lapjának, valamint a tok és az ajtó találkozási felületének hangszigetelésről is gondoskodni kell. Az ablakoknál utólagos üvegelem felrakására is sor kerülhet. Az ablakok hangszigetelésére különösen akkor van szükség, ha nagyon forgalmas helyen van az adott ingatlan, például vasút vagy főút mellett. Egy belvárosi lakás esetén könnyen előfordulhat, hogy autók és tömegközlekedési eszközök jönnek és mennek az ablak előtt. Ez természetesen hangszigetelt ablak nélkül jelentősen megnehezíti a pihenést. A folyamatos zajártalom hosszú távon negatívan hat az egészségre, ugyanis jelentős mértékben rontja az alvásminőséget. A zajoktól, visszhangoktól és rezgésektől mentes környezet nemcsak a pihenéshez járul hozzá, hanem a hatékony munkavégzéshez is. Szóval a hangszigetelt ajtók és ablakok segítenek a zajproblémák leküzdésében.

A szoba akusztikájával is érdemes foglalkozni

hangszigetelő gumi

A beszűrődő zaj csökkentése érdekében a nyílászárók záródását és a tömítőgumik állapotát is ellenőriztetni kell szakemberrel. A tömítés akkor tekinthető megfelelőnek, ha kellően rugalmas és hiánytalanul körbefut a nyílászárók körül. Mindemellett a szoba akusztikájával is ajánlott foglalkozni, ugyanis az audió berendezések csak akkor tudják a legjobb hangzást biztosítani, ha a szoba akusztikája megfelelő. Ez leginkább a moziszoba, valamint a nappali és a stúdiószoba esetében fontos. Első lépésként mindig mérésekre kerül sor, majd pedig ezt követően kerülnek kiválasztásra és elhelyezésre a szükséges akusztikai panelek. Ennek köszönhetően jelentős mértékben lehet javítani az adott helyiségben a hangzást. Ha nem kerül sor a megfelelő akusztikai panelek elhelyezésére, akkor többek között olyan problémák jelentkezhetnek, mint az utózengés, a visszhang és a magas hangok túlcsillapítása.  Az akusztikai panelek napjainkban már különböző mintával és színekben kaphatóak, szóval könnyen illeszthetőek az otthoni környezet stílusához.

Similar Posts