A zajszennyezés szintje napjainkban kritikus, és nincs olyan háztartás gyakorlatilag, amit ne érintene. Ha véletlenül még sincs egyetlen egy hűtőszekrény, vagy bármilyen elektronikai eszköz, ami valamennyi decibellel üzemel, akkor a kintről érkező neszek garantáltan beszivárognak még megfelelő szigetelés mellett is.

De hogy jön mindez az anyagok, textíliák világához?

Látszólag semmiféle kapcsolat nincs e két terület között, de ez valóban csak a látszat. Nem véletlen, hogy az ipari létesítményeknek számító színházakban, koncerttermekben óriási hangsúlyt fektetnek a szakemberek arra, hogy az ideális akusztikát az optimális textíliák alkalmazásával is elősegítsék. Márpedig miért ne kaphatna a hétköznapokban pontosan ugyanekkora szerepet minden egyes háztartásban a hangelnyelés fokozása? Ez ugyanis olyan cél, ami nagyban hozzájárulhat a pihentető alváshoz és a relaxáló időtöltéshez. Összefoglalva: a magasabb minőségű életkörülmények megteremtéséhez.

Mi a baj a zajos terekkel?

Hogy mi? Tulajdonképpen minden. Egy olyan helyiségben, ahol a zengő-bongó tér füllel érzékelhető, a koncentráció kifejezetten nehézkes. Ráadásul az idő előtti elfáradás is borítékolható. A személyes terek nagy része ilyen jellemzőkkel rendelkezik még akkor is, ha ez idáig kevesen tudatosították ezt magukban. A rossz akusztika egy olyan adottság, amibe nem kell beletörődni, mert bár nyilván fenekestül nem forgatható ki a helyiség a négy sarkából, de a textilipar gyöngyszemei sokat segíthetnek a jobb hangzás megteremtésében. Az akusztikát javító felületek nem kizárólag akusztikus panelek lehetnek. Akár bútorok, szőnyegek, függönyök, kanpék, fotelek is jelentősen változtatnak a helyiség akusztikáján. De figyeljünk a szoba sarkaira is. Sarkokba több -féle basszuscsapdát vagy sarokelemet rakhatunk, ami változó anyagú textíliával van bevonva.

Hogy ez miért olyan érdekes?

Azért, mert a sarkok többnyire a legproblémásabbak akusztikai szempontból.

Na, de vissza a textilekhez, hiszen ezek a felületek is azért képesek ellátni a funkciójukat, mert megfelelő borítással rendelkeznek. A textíliák nagy általánosságban úgynevezett porózus hangelnyelést biztosítanak, de a magas frekvenciájú hangok elnyelése is adott. Nyilván az anyagok belső szerkezetének felépülése nagymértékben befolyásolja a hangelnyelés eredményességét. Kiváló példa minderre a len. A len szerkezeti felépítése vagyis a lenszálak folyamatos irányváltoztatásra kényszerítik a hanghullámokat. Ez azért jó hír, mert így viszonylag sok idő telik el, amíg végül képesek átjutni az anyagon. Minden iránymódosítás energiaveszteséggel jár. Ha ehhez még bónuszként hozzájön a fal jelenléte, ami a hanghullámokat visszaverve azokat újra a lenszálak közé képes sodorni, akkor duplán sikeres a folyamat. Amúgy ez a passzív hangelnyelés működési elve nagyon leegyszerűsítve.

Mitől jó akusztikai anyag egy anyag?

Hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ahhoz, hogy mitől is válik ideálissá egy textil a hangelnyelésre, következzen egy laikusként is egészen jól emészthető definíció. A textil akusztikai porozitása annál jobb, minél nagyobb az anyagban található üregek számának, minél sűrűbb, vastagabb, valamint az anyag összes térfogatának az aránya. Nem csoda, hogy sokan például a poliuretán habszivacsot vagy akusztikai kőzetgyapotot részesítik előnyben, amiből a fent említett panelek is készülnek. Ezekhez egyébként gyakran textilrostokat vagy gyapjúfilceket is felhasználnak.

art wall panel
art wall panel
Az akusztikai adottságok utólag is formálhatóak?

Igen. Ez a jó hír! A legtöbb épített tér ugyanis alapban nem büszkélkedhet túlságosan irigylésre meg dicsekvésre méltó tulajdonságokkal ezen a területen. A legtöbbször egyetlen drapéria behelyezése, vagy egy nagyobb felületű fotel és kanapé, esetleg agy fali szőnyeg a falakhoz óriási segítséget nyújthat a zajszennyezés csökkentésében és az akusztika kiegyensúlyozásában. Illetve a fentebb szóba hozott akusztikai panelek alkalmazása is kiváló egyúttal eredményes ötlet.

Vagyis minimális anyagi és időbefektetéssel maximális siker borítékolható. És nem csupán az otthoni közegben. A munkahelyi környezet is nagyon lényeges, hogy optimális jellemvonásokat testesítsen meg. Ellenkező esetben a fókuszáltság nehézkessé, a figyelem akadályozottá, ezáltal a produktivitás mérsékeltté válhat, ami finoman szólva sem nevezhető túlságosan kedvező következménynek. Pláne, hogy mindez könnyedén megelőzhető, ezzel pedig a munkahelyi eredményesség magasabb szintre emelhető. Könnyű átlátni, hogy ez tulajdonképpen egy okos befektetés, amivel javítható a cégek bevétele, valamint a munkatársak elégedettsége.

Hab a tortán, hogy a textíliák alkalmazása nem pusztán hangelnyelési szempontból kifizetődő stratégia. Hiszen ki az, aki cáfolná ezen anyagok szépségét, variálhatóságát, mind a színek, mind a minták tekintetében? Vélhetően senki! Így az érintett életterek olyan látványelemekkel gazdagodhatnak, amik csak első ránézésre díszítő egységek, ám valójában sokkalta komolyabb feladatot teljesítenek: hozzájárulnak a nyugodtabb életkörnyezet megteremtéséhez. Ez egy olyan érték, amely mindenki számára fontos kell, hogy legyen !

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük