Klipsch R-620F álló hangfal teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Klipsch R-620F álló hangfal teszt

Klipsch R-620f álló hangsugárzó

Az amerikai céget 1946-ban alapította Paul W.Klipsch, az Usában, Arkansasban. A Klipsch R-620F álló hangsugárzó a külső designja a korábbi modellekhez képest frissült és tetszetősebb lett. Házimozi rendszerekhez és sztereó berendezésekhez is kiváló.

Design

A két és félutas bassreflex hangsugárzó megjelenése vagány, kissé ipari jellegű, ami nagyon jól áll neki. A fekete, fóliázott MDF hangfal doboz kapott egy kis sötétszürke színezetet, az előlapra igény szerint mágneses takaróselyem is felhelyezhető. Az olcsó, műanyag talpak nem állíthatóak, de jól néznek ki, a hangfalat kissé hátra dönti, így pontosan a hallgatói pozícióba állítja a szórási szöget.

K. 620f hátoldal

A hátlapon szintén sötét szürke fólia van. A szögletes Tractrix reflex tölcsér a légáramlást kezeli, ami alatt kábelcsatlakozó található, csak egyszeres kábelezés lehetséges. A piros, fekete műanyag szorítók jól ellátják a feladatukat.

Klipsch hangszórója

A Tractix tölcséres LTS (Linear Travel Suspension) magassugárzó lineáris felfüggesztésű, a mögötte található mágnes vékony és kis méretű, a merev IMG (Injection Molded Graphite) rézbevonatú membrános mélyközép sugárzó pár már nagyobb méretű mágnest kapott.  A hangfal belseje elég szilárd merevítésekkel rendelkezik, amik a szilárdságot fokozzák. A súlya 18,6 kg.

Hangzás

A Klipsch’s Reference  ( R ) sorozatba tartozó hangsugárzó érzékenysége 96 dB, az impedancia 8 Ohm, a frekvencia átvitel: 38 Hz-21kHz, a keresztváltási frekvencia 2000 Hz. A faltól legalább 40-50 centiméterre ajánlott elhelyezni, hogy az elvárt, testes basszust kapjuk.

A teszt során Marantz SR6014 erősítővel párosítottuk a Klipsch hangsugárzó párt. A helyszín egy nagyjából 25 négyzetméteres nappali volt, ahol az akusztikai adottságok nem voltak megfelelőek. Akusztikai mérést végeztünk, és az így kapott eredmények alapján javasoltuk a tulajdonosoknak hangelnyelő panelek és  diffúzoros elemek elhelyezését a falakra és a mennyezetre az ideális hangzás elérése érdekében. A meglehetősen nagy kiterjedésű ablakfelületek (hatalmas ablakok, és üvegezett teraszajtó) visszaverik a hangokat és kellemetlen visszhangokat keltenek, így hanggátló függönyökre is szükség lesz. Bármennyit költünk audio és hifi berendezésekre, ha az akusztika javítását elhanyagoljuk, ne számítsunk tökéletes hangzásra. A legtöbb erősítő szobakorrekciós rendszere segítségével ugyan lehet némi javulást elérni, de ezek az equalizer programok is csak optimális akusztika mellett érnek valamit.

Többféle zenei stílust is meghallgattunk a Klipsch hangszórók teljesítményét. Először elektronikus stílust választottunk, Martin Garrix – Blasterjaxx & Hardwell közös számát, a Big Room Nevers Dies-t indítottuk el. Részletgazdag hangzásban volt részünk, a magasak néha kicsit túlságosan élénknek tűntek. Jó dinamikát, átfogó, tiszta és levegős hangképet tapasztaltunk.

Keményebb műfaj következett. A Metallica: Unforgiven című dalát hallgattuk meg. Az R-620-nak igencsak nagy falatnak bizonyult a keményebb stílus, legalábbis ami a magas hangokat illeti, mert így még jobban feltűnt, hogy a magas hangok tolakodóan, zavaróan szóltak. De lehet, hogy ez csak a magunkfajta vájt fülű hallgatóknak tűnt fel.

Az R-620F tesztelésével szinte egy időben, egy ismerősünk felkért a Klipsch R-820F hangfal pár tesztjére otthonában. Ennek köszönhetően össze tudjuk hasonlítani a márka két modelljét. A kialakításban és a teljesítményben nem fedeztünk fel túl nagy különbséget, habár az R- 820-F hangsugárzókat egy optimális hangzású szobában próbálhattuk ki, ahol a falakra dekoratív, printelt hangelnyelő paneleket helyeztek, melyek -mivel a tulajdonosok az utazás szerelmesei-a világ nagy városairól készült képeket ábrázolják.

A hangfalak mögötti falakra diffúzor előlapos elemek, a két sarokba pedig basszuscsapdák kerültek. Így valamivel jobb hangzásról számolhatunk be, habár a keményebb rock zenéknél ebben az esetben is túlzóan éles magas hangok voltak jellemzőek. A teresség és a sztereókép is elmaradt az elvárásainktól, a részletesség és a felbontás is lehetne jobb. A műanyag talpak mindkét modellnél hatékonyan csillapítják a rezgéseket. Viszont az R-820F jóval nagyobb tömegű, mint az R-620F, 24,5 kg, ami megnehezíti a mozgatását. Az érzékenysége 97 decibel, a névleges teljesítménye 15 watt, ami 50 wattal több, mint at R-620F-é, a maximális zenei teljesítmény kimenet 600 Watt, ami 200 wattal több, mint a kisebb testvéréé. Mivel jelentős minőség vagy teljesítmény javulást nem tapasztaltunk sem a design, sem a hangzás terén (bár a design nekünk bejön), így a nehéz súly miatt inkább az R-620F mellé tennénk le a voksunkat.

Következtetés

A Klipsch hangsugárzója hangzásáról elmondható, hogy részletes, tiszta és levegős élményt nyújt, a sztereó színpad pontos, de a szélessége korlátozott. Kompakt mérete miatt kisebb szobákba is ajánljuk. Egy jó erősítő mindenképp szükséges, melegebbé, lágyabbá teszi a hangzást. Hátrányai, hogy csak egy színben kapható, nem minden zenei stílussal boldogul, és a belső kialakítása nem elég alapos. Valószínűleg a kedvezőtlen akusztikai feltételek is közrejátszottak abban, hogy ilyen határozottan kihallottuk a hangfalak hibáit, ezért nem lehet elégszer nyomatékosítani az akusztikai kezelés fontosságát! A visszhang és az állóhullámok jelentős mértékben lerontják a hangsugárzók teljesítményét. A hangfal külsejével elégedettek vagyunk, kompakt méretei is a pozitívumok közé sorolhatók, ahogy az ára is.