flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Teszteltük az Adam S2V stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük az Adam S2V stúdió monitort!

Az Adam (Advanced Dynamic Audio Monitorok) céget 1999 -ben alapították Berlinben. Az S2V klasszikus, kétirányú, közeltéri monitor, amelyet leginkább kicsi és közepes méretű stúdiókban használnak.

„S” sorozat

Az S széria basszus ELE (Extended Linear Excursion) meghajtója egy abszolút egyedi kialakítás, amit az S sorozatú hangszórókhoz és a basszus reflex rendszerhez terveztek. Ez a technológia rendkívül nagy felbontásban adja vissza a hangokat, ami leginkább a kis súlyú, optimalizált belső csillapításnak, és a merev kúp pontos, precíz kapcsolatának köszönhető. A rezonancia és a torzítás minimalizálására kifejlesztett kosár szintén a tökéletes és tiszta, átlátható hangzást biztosítja, nagy hangnyomás mellett is.

Az S széria basszus reflex csöveit újra tervezték optimális kerekítéssel, annak érdekében, hogy a súrlódások és turbulencia miatt bekövetkező jelveszteségeket lecsökkentsék leginkább az előlap csatlakozásainál, és még további rezonanciamentes technológiát is beépítettek a portokba.

Ezeknek a mélynyomóknak fontos tulajdonságuk még a mechanikus felfüggesztés is, amely mindkét irányban abszolút optimálisan és egyenletesen működik, így lehetővé teszi a basszus frekvenciák torzítás nélküli sugárzását magas hangnyomás esetén is. Az eredeti hang dinamikáját megőrzi ez a felfüggesztési rendszer, kontrolláltan képes csillapítani a membrán mozgását, a magas csúcspontokon, a robosztus felfüggesztés a teljes frekvenciatartományon garantálja a torzítás nélküli hangzást. A hangszórókosár anyagát egy speciális eljárás során, hőelnyelővé alakítják, ami tovább segíti az eszköz megfelelő hűtését.

X-ART/S-ART

Az Adam márka egyedülálló X-ART magassugárzóját kézzel készítik Berlinben. Ez a csúcstechnológiával készült magassugárzó torzulás nélküli, természetes hangzású dinamikával képes a magasabb tartományok reprodukálására. Az S szériánál, ezt még tovább fejlesztették, és az S-ART elnevezést kapta.

Ismerjük meg az S2V monitort!

adam-audio-s2v-stúdió monitor pár

A 7 hüvelykes basszus meghajtót kifejezetten az S sorozat számára állították elő. A 35 Hz és 50000 Hz közötti frekvenciákat fedi le, erőteljes, torzításmentes és széles dinamikatartományt, alacsony végpontot kínál. Az S2V stúdió monitor a széria legkisebb tagja.

s2v hátoldal

A mélysugárzó „D” osztályú, a magassugárzó A/B osztályú, fedélzeti DSP, OLED menü is található a hátoldalon. A hátsó panelen elhelyezett kezelőszervek használata meglehetősen kényelmetlen. XLR analóg, digitális csatlakozó és USB bemenet is található a hangszórón. A nagy, szilárd, alumínium hullámvezető tovább javítja a hangzást. Nincs kombinált XLR aljzat, ami az analóg bemenetekhez szükséges. A hexagon basszus meghajtó korlátozásmentes dinamikát és alacsony torzítást eredményez, a HPS, azaz a High Frequency Propagation System és az S-ART magassugárzó együtt a hibátlan sztereó hangzást biztosítja.

HPS hullámvezető

A HPS hullámvezetőt kifejezetten az S-ART sorozatú, zárt magassugárzóhoz fejlesztették ki, egyenletes hangzást, minimális visszaverődést biztosít még nagy teljesítmény mellett is, a nagy teljesítményű DSP motor kiegyenlíti a frekvenciákat.

s2v diagram

A DSP motor optimalizálja a keresztezéseket annak érdekében. hogy lineáris válaszok jöjjenek létre a teljes frekvenciatartományban. illetve a szobai hangolásokat is elvégezhetjük a DSP jóvoltából, ezenkívül a nagyfrekvenciás meghajtó védelmét is felügyeli, és idővel megkönnyíti a különféle bővítési lehetőségeket. A szoftverfrissítéseket egyszerűen el tudjuk végezni az USB porton keresztül, ezáltal a DSP funkciókat számítógépről is lehet vezérelni.

EQ beállítási lehetőségek

A 6 sávos parametrikus EQ gyártói és felhasználó által szerkeszthető előbeállításokat kínál. Tapasztalatunk szerint a Pure Presets alapbeállítás, vagy a Uniform Natural Response beállítások váltak be leginkább. Az S Control alkalmazás letöltését követően, az applikáció segítségével is elvégezhetjük beállításokat. A mélysugárzó 300 Watt teljesítményű, a magassugárzó 50 Watt teljesítményű.

adam-audio hangszóró

A külső megjelenése modern, letisztult, lekerekített élekkel rendelkezik, két elülső basszus reflexport található a panel első oldalán, a hátsó panelen találhatók a főbb kezelőszervek és az LCD kijelző, ami nem túl kényelmes, nehéz hozzáférni.

Hangzás tesztelés

Az S2V-t egy közepes méretű stúdióban próbáltuk ki, a stúdió akusztikai kezelése igen alapos volt, a falakon és a mennyezeten elhelyezett hangelnyelő és diffúzoros elemek jóvoltából a hangzás tökéletes lett. Hangfelvevő, vagy keverő stúdiók esetében még nagyobb jelentősége van a tökéletes akusztikának, hiszen egy hangfelvétel vagy egy zenei mix csak akkor lehet hibátlan, hogyha az adott helyiségben kiküszöböljük az akusztikai hibákat, amelyek a visszaverődésekből vagy a kedvezőtlen utózengési időből adódhatnak.

A Linkin Park What I’ve done című számával indítottuk a monitor tesztet. Lineáris hangzást, részletességet, pontos frekvenciaválaszt tapasztaltunk, intenzív és rendkívül erőteljes basszusokat hallottunk. Nagy hangerőn sem tapasztaltunk torzítást, ami az Adam egyedülálló technológiájának és  a hangszóróház stabil, masszív kialakításának is köszönhető. Az EQ szobakorrekciós beállítások egyszerűek és könnyen elvégezhetőek, lehet az OLED menün vagy USB – n keresztül is. A Twenty One Pilots My Blood című slágerének hallgatása közben kiegyenlített és pontos hangzásban volt részünk, a pontosság és a részletesség is kiváló volt, a mélyek izmosak és ütősek voltak.

A hangszórók ideális teljesítménye és hangzása érdekében fontos, hogy ülő magasságban helyezzük el őket, leginkább a magas és a közép tartományok miatt, melyek a helytelen elhelyezés miatt tolakodónak tűnhetnek.

Végszó

A 11 kg -os kompakt méretű Adam monitor lenyűgöző erővel rendelkezik, a kombinált kimenete páronként legfeljebb 120 decibel SPL-t eredményez. A közeltéri monitorként alkalmazható S2V hangszórókat kisebb és közepes méretű stúdióba ajánlják. Nagyon fontos, hogy az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a hangszórók ülő magasságban legyenek. Nagyon kiegyenlített, tiszta, pontos és részletes, dinamikus hangzást reprodukáltak a monitorok, intenzív és határozott mélyekkel. Az EQ beállítások hasznosak, és nem okoz nehézséget. A kezelőszervek és az OLED menü is a monitor hátoldalán található, meglehetősen nehéz lehet hozzáférni és ezért kényelmetlen a vezérlés.

Hiányoltuk ugyan a kombinált XLR és a tv aljzatot, ugyanakkor az eszköz hangzásában nem találtunk túl sok kivetnivalót.

Írta: Polgár Róbert