TIDAL szolgáltatás teszt

A Tidal egy norvég zene-streamelő szolgáltatás. A magas minőségű videóklipek mellett sok exkluzív tartalmat is kínál. 2014-ben indította el a norvég Aspiro, jelenleg a Project Panther Bidco Ltd. a tulajdonosa.

A Tidalnak nincs ingyenes, hirdetésekkel támogatott opciója, ezért havonta fizetnie kell, de cserébe kiváló minőségű hangzást kapunk.

A Tidal emellett prémium családi csomagot és HiFi családi csomagot is kínál, amelyet akár öt ember is használhat. Jelentős kedvezményeket élveznek a diákok (50 százalék kedvezmény), a katonai operatív személyek (40 százalék kedvezmény) és az első feliratkozók (40 százalék kedvezmény) is. Ezenkívül a Tidal 30 napos próbaidőszakkal is rendelkezik, így letesztelhetjük a szolgáltatást.

Prémium tartalom

A Tidal prémium költségeiért prémium tartalmat kapunk. A Tidalnak nagyszerű, eredeti, nagy terjedelmű cikkei vannak, így többet tudhatunk meg az előadókról, miközben hallgatjuk a dalaikat.

Exkluzív videó tartalmakat is találunk rajta, amely a hasonló szolgáltatásoknál nincs. A Tidal exkluzív videó tartalma zenei videókból, kulisszák mögötti koncertfelvételekből és más érdekes és szórakoztató videókból áll. Ez a videó tartalom mind a Tidal Premium, mind a Tidal HiFi előfizetők számára elérhető.

A Tidal nem a legolcsóbb a streaming szolgáltatások között, viszont egyértelműen a legjobb hangminőséget nyújtja. A zenehallgatás akkor lesz igazi élmény, ha a szoba akusztikája megfelelő. Ehhez szükséges a falak és a mennyezet kezelése akusztikus hangelnyelő és diffúzoros panelekkel. A hangelnyelő akusztikus panelek a túlzott mennyiségben felgyülemlett basszus hangok csillapításáért és a visszhang megszüntetéséért felel. A diffúzorok a hangokat egyenletesen szórják szét a térben, így kiegyensúlyozott, tiszta hangzást érhetünk el a segítségükkel. Ha nem fejhallgatóval hallgatja a zenét, akkor érdemes jó minőségű hangszórókat beszerezni, ha szeretné a legjobb hangminőséget elérni.

tidal mqa

A Tidal mobil vagy asztali alkalmazásokat használó előfizetők számára rendelkezésre áll a Tidal Masters gyűjtemény. A Masters műsorszámai stúdió minőségű, nagy felbontású zenei tartalmakat kínálnak a zenerajongóknak a Master Quality Authenticated (MQA) audiokodek jóvoltából. Ezek a FLAC-alapú adatfolyamok 24 bites, 96 kHz-es minőségűek és valóban fantasztikusan szólnak.

tidal masters

A Tidal Masters katalógusában több tucat, számtalan műfajú album érhető el, a klasszikus beat, jazz , vagy akár pop-rock, rap stílus kedvelői is megtalálják kedvenc albumaikat.

A Tidal kezelőfelülete nem különbözik jelentősen a többi zenei streaming szolgáltatásétól.  A Tidalnak több tucatnyi tematikus lejátszási listája van, amelyeket hangulatok, napszak és események szerint kategorizálnak.

A Tidal Android és iOS alkalmazásai lehetővé teszik a zene gyorsítótárba történő lejátszását offline lejátszáshoz. A Tidal megállapodást kötött a Sony-val, az Universal-szal és a Warnerrel, valamint számos kiadóval. Kedvenc dalokból álló listát is létrehozhatunk, és rádióállomást hozhatunk létre egy adott előadó dalai alapján. A Spotify-val ellentétben a Tidalnál hiányzik a szöveg, ami csalódást okozhat, ha szeretnénk a dalszövegeket elolvasni.

Sajnos a felhasználóknak nincs lehetőségük nyilvánosan megosztani lejátszási listáikat más felhasználókkal. Privát módban azonban megoszthatjuk a tartalmakat barátainkkal egy linken keresztül.

Létrehozhatjuk a My Video Mix lejátszási listákat, amelyek a saját ízlésünknek megfelelő klipekkel.

Az alkalmazást a Samsung vagy az Android Smart TV alkalmazásai között is megtalálhatjuk.

Az Apple eszközökön a Tidal tartalmát az AirPlay segítségével kompatibilis eszközökre streamelhetjük. Minden más esetben természetesen van lehetősége arra, hogy a készülékét Bluetooth-on keresztül más eszközökhöz csatlakoztassuk.

tidal hifi

A Tidal HiFi Hi-Res funkció a Jay Z, Beyoncé, Kanye West and Co. streaming szolgáltatásához tartozik, és a Tidal 2015-ös indulása óta elérhető.

A szolgáltatás nagy terjedelmű cikkei, gondozott lejátszási listái, exkluzív albumai, videó tartalma, kiváló minőségű hangzása (különösen a Masters szolgáltatáson keresztül) és a koncertjegyekhez való korai hozzáférés egyedülálló értéket képvisel. Több, mint 70 millió dalt és 250 ezer videóklipet kínál.

A Tidal érdekes kiegészítő információkat tartalmaz a dalszerzőkről, producerekről, zenekari tagokról és még sok minden másról számos album esetében. Rövid életrajzokat, koncertdátumokat, valamint jegyárusokhoz és csatornákhoz vezető linkeket is találhatunk.

A Roon felhasználók integrálhatják a Tidal-t az intelligens zenei eszközökhöz. Az integráció gyorsan és egyszerűen működik.

A Tidal lehetőséget ad arra, hogy a kiválasztott zenét Dolby Atmos formátumban hallgassuk. Ehhez megfelelő surround rendszerre és kompatibilis streamerre van szükség. Ezek jelenleg az Apple TV 4K, a Fire TV Stick (4K-val és anélkül). A különleges 3D hangot az Nvidia Shield TV-n keresztül is élvezhetjük. A hangfalak elhelyezésére és a szobaakusztikára is fordítsunk figyelmet a tökéletes hangzás érdekében.

Tidal Connect

A Tidal Connect funkció ugyanazon az elven működik, mint a Spotify Connect. Elsősorban abban különbözik a versenytársaktól, hogy a Tidal segítségével nagy felbontású tartalmakat is streamelhetünk, ami a Spotify-val még nem lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a Tidal Connect jóvoltából a zenéket akár MQA formátumban vagy a Dolby Atmos Music programban is továbbíthatjuk a kompatibilis aktív hangszórókra vagy különböző gyártók streaming erősítőire.

Következtetés

A streaming szolgáltatás az extra funkcióinak, és az egyedülálló hangminőségének köszönhetően kiemelkedik a streaming szolgáltatások közül. Hiányoltuk a lejátszási listák nyilvános megosztási lehetőségét, és a stúdióminőségű zeneszámok kínálatát bővíthetnék. A Tidal olyan exkluzív zenei tartalmakat kínál, amelyek közül sokat még lemezen sem adtak ki, a Spotify ezt nem tudja. A Tidal hangzása valóságosabb, mélyebb, mint a Spotify-é, a MQA funkció révén a hangzás lenyűgöző.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts