Sony STR-DH590 ötcsatornás AV-vevő tesztelése

Kipróbáltuk a Sony legújabb belépő szintű AV-vevőjét, az STR-DH590-et. Ezzel az erősítővel a Sony szép munkát végzett, hiszen kedvező áron kínál egy nagyszerű készüléket, amely rendelkezik a szükséges funkciókkal.

Sony-STR-DH590 erősítő

Az STR-DH590 egy 5.1 csatornás vevő (két mélynyomó előkimenettel rendelkezik, de ezeket egymástól függetlenül kezeli), Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio dekódolással, valamint fedélzeti DSD dekódolással. A gyártó 145 Wattos teljesítményt ígér, 6 ohmon, 1 kHz-es, 0,9 százalékos THD-n, egy csatornát meghajtva.

A DH590 teljes 4K / 60p 4: 4: 4 jelfeldolgozásra képes a 3D, HDR10, HLG és Dolby Vision támogatással.

A Sony a sok drágább AV-vevőbe épített hálózati funkciókat elhagyta ennél a modellnél – és így jóval kedvezőbb áron kínálja az eszközt. Tehát ne számítsunk az olyan extra funkciókra, mint az AirPlay, a Chromecast és a DTS Play-Fi, vagy az olyan szolgáltatásokra, mint a Spotify, a Pandora, a TIDAL és a TuneIn. Mindössze a Bluetooth 4.2-kapcsolattal rendelkezik.

Nem meglepő, hogy egy belépő szintű modell esetében az STR-DH590 karcsúbb kialakítású, mint egy átlagos AV-vevő – kisebb és könnyebb, mint például az Onkyo TX-RZ900.

Az előlap egyszerű, de elegáns kialakítású, szálcsiszolt fekete kivitelben kapható, két gomb található rajta a bemenethez és a hangerőhöz, egy fejhallgató kimenet, és egy hosszú fekete gombsor is elhelyezkedik itt a különféle feladatokhoz (hangszórók be / ki, FM hangolás, hangmód kiválasztása, Bluetooth, Pure Direct mód, stb.), egy közepes méretű LCD kijelzővel rendelkezik.

A hátlap szerény mennyiségű bemenettel rendelkezik, négy HDMI 2.0a bemenet található rajta HDCP 2.2-vel, valamint egyetlen HDMI 2.0a kimenet Audio Return Channel-el.

Az 1. és 2. HDMI bemenet Media Box és BD / DVD felirattal van ellátva, amelyek pontosan jelzik a forrás típusait. Sony UBP-X800M2 Blu-ray lejátszóval társítottuk az erősítőt, és Bluetooth-on keresztül zenei tartalmat is lejátszottunk számítógépről és iPhone 8 készülékről. Könnyen lehetett párosítani a Bluetooth-eszközöket a vevővel (van egy párosító gomb a távvezérlőn), és a párosítás után stabilan megmaradt a kapcsolat.

A hátlapon egy koaxiális és egy optikai digitális audio bemenet is van, továbbá négy sztereó audio bemenet, két mélynyomó előkimenet és egy FM antenna bemenet. Egyetlen A típusú USB port áll rendelkezésre a csatlakoztatott mobileszköz áramellátásához, de ez nem támogatja a médialejátszást.

sony erősítő-csatlakozók

A hangszórók csatlakozását egy pár ötirányú rögzítőoszloppal lehet megvalósítani, a fő bal / jobb csatornákhoz, de a másik három csatornához csak kis rugós kapcsok állnak rendelkezésre. Dynaudio Confidence 60 álló hangsugárzó párral együtt teszteltük az AV-vevőt.

A DH590 telepítési folyamata rendkívül egyszerű. Miután csatlakoztattuk a hangszórókat, forrásokat és kijelzőt, a vevőn kiválasztottuk a kívánt nyelvet, a képernyőn megjelenő menüben pontos utasításokat kapunk arra, hogyan csatlakoztassuk a mellékelt mikrofonkábelt a Sony DCAC automatikus beállításának futtatásához.

dh590 távirányító

A vevőhöz tartozik egy kis távvezérlő, nagyjából akkora méretű, mint általában amit a Sony a Blu-ray lejátszóihoz mellékel. Hiányzik a háttérvilágítás, de átlátható, logikus elrendezéssel rendelkezik – a forrásgombok fent vannak csoportosítva (beleértve a dedikált Bluetooth forrásgombot is), a hangmódok éppen ez alatt vannak, a navigációs / kijelző gombok, valamint a hangerő- és vezérlők (más set-top boxok vezérléséhez) pedig alul.

A főmenübe belépve, megjelenik egy fekete-fehér OSD öt lehetőséggel: Watch (HDMI forrás kiválasztásához), Listen (hangforrás kiválasztásához), Easy Setup (a kezdeti beállítás újbóli futtatásához), Sound Effects (a hallgatási mód kiválasztására), majd a Hangszóró beállítási lehetőségei.

A távvezérlő rendelkezik egy Opciók gombbal is, amely néhány plusz funkcióval bővíti az eszköztárat: Pure Direct be / ki, Hangtér kiválasztása, Éjszakai mód be / ki, Dual Mono és AV Sync. Beállíthatjuk a hangszóró méretét / szintjét, a HDMI bemeneteket, kijelölhetjük a digitális audiobemeneteket, a mély és magas hangmagasságot, elvégezhejük az AV szinkronizálását és HDMI-beállításokat, például az ARC-t. Alapértelmezés szerint mind a négy HDMI bemenet Standardra van állítva, de a teljes 4K / 60p 4: 4: 4 HDR jel küldéséhez a BD / DVD-t és a Media Box-ot Enhanced-ra kell állítani.

A Sony STR-DH590 teljesítménye

Zenéhez a DH590 közvetlen, 2 csatornás sztereó és többcsatornás hangmódokat kínál, valamint DPL II Music, Enhancer (az alacsonyabb minőségű fájlok javításához) módokat, valamint olyan módokat, mint Hall, Jazz stb. A tesztelést egy olyan nappaliban végeztük, ahol diffúzoros akusztikus paneleket helyeztek el a falakra, a mennyezetről pedig hangelnyelő mennyezeti panelek lógtak le, így biztosítva a megfelelő akusztikát. Az ideális hangzáshoz elengedhetetlen a szoba akusztika kezelése. Az akusztikus panel diffúzorral termék egyszerre két funkciót is ellát, hiszen gondoskodik a mély hangok elnyeléséről és a megfelelő hang szétszórásról a térben.

Martin Garrix és Bono & The Edge-We are the people című számával indítottuk a tesztet.A Sony pontos és tiszta hangzást produkált, megfelelő dinamikával, és térhangzással. Nagyobb hangerőn is megfelelően irányította a hangokat.

A 2018-as, A klónok című sci-fi filmmel folytattuk a próbát. A DH590 AV-vevő a 3D és HDR10 képessége is kiválónak bizonyult.

Hátránya

Kissé túl durvának, ridegnek tűnhet egyeseknek a Sony DH590 erősítő hangja, így, ha a lágy, melegebb hangzást kedveli valaki, nem biztos, hogy neki való lesz ez a készülék. A DH590 jól teljesített az álló hangsugárzókkal is, de talán még jobb teljesítményre képes,h a könyvespolc hangszórókkal és mélynyomókkal használjuk, egy kisebb méretű szobában.

Ez a vevő nem képes nagyfelbontású tartalmak lejátszására közvetlenül, USB-n keresztül vagy hálózati audió streamingen keresztül. A nagy felbontású tartalmat egy másik forráson keresztül kell lejátszani, például SACD lejátszón vagy DAC-on.

Nincs hálózati, IP-vezérlés vagy más speciális vezérlési lehetőség, mint például az RS-232. Ezt valóban egyszobás rendszerhez tervezték, amelyet univerzális távirányítóval lehet vezérelni.

Más márkák hasonló modellekkel rendelkeznek, hasonló áron. A Denon AVR-S540BT és a Yamaha RX-V385 ötcsatornás készüléke Bluetooth-nal (nincs hálózati szolgáltatás) és HDR10 / Dolby Vision / HLG funkciókkal is rendelkezik. Mindkettő olyan USB bemenettel van ellátva, amely támogatja a nagy felbontású hanglejátszást, a Denon pedig egy extra HDMI bemenettel is fel van szerelve.

Az Onkyo nem kínál ötcsatornás modellt, de az új 7,2 csatornás TX-SR383 AV vevő árát lecsökkentette a gyártó. Hiányzik azonban a Dolby Atmos és a DTS: X dekódolás, valamint a Dolby Vision támogatás. A DH590-hez hasonlóan hiányoznak a hálózati funkciók.

Következtetés

Egy 5.1-csatornás HT rendszer esetében, könyvespolc vagy padlós hangszórókkal együtt társítva ideális választás lehet a Sony AV-vevője. Nagyon könnyű beállítani, egyszerűen használható, és támogatja a fontos AV technológiákat. Aki egyszerű és alapvető funkciókkal ellátott eszközt szeretne, jó áron és számára feleslegesek az extra képességek, akkor ez a vevő éppen neki való. Ami a legfontosabb, hogy az STR-DH590 nem spórol a teljesítménnyel, tehát nem fogunk csalódni ilyen téren. Ha valaki azonban ragaszkodik a drágább AV-vevők extra funkcióihoz, akkor válasszon inkább egy másik típust.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts