Yamaha A-S301 sztereó erősítő teszt

A Yamaha, az erősítő gyártásakor Top-Art technológiát alkalmazott, mely szimmetrikus kialakítást jelent. Ezáltal sokkal nagyobb jeltisztaság érhető el, zaj és torzításmentes hangzás jön létre. Az ART technológiának köszönhetően a rezgéscsillapítás is optimális.
A Yamaha A-S301 gazdag hangzást ígér, viszonylag megfizethető áron.

A sztereó erősítők

A sztereó erősítők általában egyszerűbb kapcsolástechnikát, rövidebb jelutakat alkalmaznak, mint a többcsatornás házimozi erősítők. Az erősítők bonyolultságától függően a jel több áramkörön mehet keresztül, ami rontja a minőséget. A sztereó erősítők esetében az egyik fő hangsúly a rövid jelutakon van, mivel így kisebb az esély a hang romlására. Sztereó erősítő kiválasztásakor fontos, hogy lehetőleg minél
kevesebb extra funkcióval legyen felszerelve és elsősorban ne a kimenő teljesítményt nézzük meg, hanem a felvett teljesítmény értékét!

Tehát, mielőtt erősítőt vásárolunk, gondoljuk át alaposan, mire szeretnénk elsősorban használni. Otthoni szórakozásra, zenehallgatásra elég lehet egy sztereó erősítő, egy moziszobába azonban lehet, hogy célszerűbb többcsatornás házimozi erősítőt beszerezni.

Design

Yamaha A-S301 erősítő teszt

Az A-S301 vastag, masszív kialakítású, látszik, hogy minőségi alkatrészeket használtak az előállítása során.
Az előlapon találhatók a hangerő, a bemenet kiválasztó, és a bekapcsológomb, valamint a fejhallgató kimenet, az A/B hangszóróválasztás és a Yamaha Pure Direct üzemmódjának bekapcsolására szolgáló gomb. Az A-S301 olyan hangosságszabályozást is alkalmaz, amely beállítja a kívánt hangerőt. Ez szabályozza az alacsony és a magas frekvenciájú hangok egyensúlyát is, így teljes hangtartományt biztosít bármilyen hangerőn.

Yamaha A-S301 jellemzői

Csatornánként 60 Wattos teljesítménnyel rendelkezik az A-S301 erősítő, a csatornák száma 2.1. 2 db hangfal kimenettel, 1 db mélynyomó kimenettel szerelték fel. Méretei: 435 mm szélesség x 151 mm magas x 387 mm mélység, a súlya 9 kg. Bár a teljesítmény nem a legizmosabb, de hétköznapi, átlagos felhasználásra teljesen megfelelő.

A számos RCA analóg bemeneten kívül az A-S301 digitális, egy-egy koaxiális és optikai csatlakozással, valamint beépített phono bemenettel rendelkezik a lemezjátszókhoz. Ezek mind az erősítő hátulján találhatók, csakúgy, mint az erősítő két hangszóró-csatlakozója és a mélynyomó kimenete, az 5 V-os DC USB tápcsatlakozó, valamint a magas vagy alacsony impedancia választógombjai, valamint a Yamaha időzített készenléti üzemmódjának be- és kikapcsolása.

Az YBA-11 funkció jóvoltából vezeték nélkül streamelhetünk zenét Bluetooth-kapcsolattal rendelkező mobiltelefonról vagy PC-ről.

A-S301 távirányító

Annak ellenére, hogy kissé könnyű, nem lehet túl sok panaszunk a távirányítóra.
Az Auto Power Standby funkció észleli, ha hosszú ideig (kb. 8 óra) nem használják az erősítőt, és automatikusan készenléti üzemmódba kapcsol.

Teszt

Egy kisebb szobában teszteltük az erősítőt, Q Acoustics 3020i hangszórókkal párosítottuk.A helyiséget nemrég újították fel, így az akusztika még nem volt igazán ideális.
A szoba meglehetősen visszhangos volt, a sima, üres falak és a mennyezet miatt. Többféle akusztikai panelre lesz szükség az optimális hangzás érdekében. Szélessávú akusztikus  paneleket, dupla bőrmembrán paneleket és diffúzorokat ajánlottunk a falakra és a mennyezetre. A padlóra akusztikus szőnyeget javasoltunk, amely szintén sokat javít az akusztikán.

A legjobb erősítők és hangszórók hangja is csak akkor lesznek megfelelőek, ha a szoba akusztikai problémáit megszüntetjük. Arra is figyelni kell, nehogy túlcsillapítsuk a helyiségeket, mert basszusok nélkül nem lesz tökéletes az eredmény. Érdemes akusztikus szakembereket megbízni akusztikai méréssel, tervezéssel.

A Yamaha erősítő próbája során, azt tapasztaltuk, hogy a közép tartományok különösen erősek voltak, a hangok kellemes melegséggel bírtak, ami rendkívül élvezetes, könnyed hallgatást tett lehetővé. A magas frekvenciák kevésbé lágyak és finomak, mint a drágább erősítőknél.
Egyenletes, kiegyensúlyozott, intenzív hangzás, semleges alsó végek, erőteljes mélyek jellemzik az erősítőt.
Az erősítő dinamikája is ideális, bár a tesztelés folyamán néha hiányzott a lendület és a ritmika. A sztereó hatás nem mindig a legoptimálisabb, de belépő szintű erősítőnek kiváló választás.
Nagy hangerőn is megmaradt a hangok tisztasága. A részletesség terén azért volt némi hiányérzetünk, de nem ez nem volt olyan vészes.

Ítélet

Bár az Onkyo A-9010 erősítő jobbnak bizonyult néhány szempontból, mint ez a sztereó erősítő, de azért méltó rivális. Az erősítő masszív, stabil kialakítású, kiegyensúlyozott és tiszta hangzású, megfelelő dinamikával rendelkezik. Ahhoz képest, hogy elérhető áron kapható, a Yamaha Top-Art technológiáját is használja, ami a hangzás tökéletesítéséért felel. A részletesség és a lendület nem tökéletes, de ebben a
kategóriában egy abszolút korrekt és kellemes hangzású erősítőnek számít.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts