Teszteltük a Neumann KH 120 aktív stúdió monitort!

A Neumann KH 120 A egy aktív stúdió monitor, ami kompakt méretének köszönhetően könnyen elhelyezhető a legtöbb stúdióban.
Ennek a terméknek a legfőbb előnye a pontos hangvisszaadás, amelyre a Neumann méltán büszke. Ha minőségi stúdió monitorokat szeretnénk, amelyek gazdag hangzást biztosítanak, a KH 120 A az egyik legjobb választás. Nem minden stúdió monitor egyforma; a KH 120 A lehetővé teszi, hogy a hanganyagot úgy halljuk, ahogy azt kell.

A Neumann cég

A Neumann céget Georg Neumann alapította 1928-ban. Leginkább kiváló minőségű mikrofonok gyártójaként ismertük meg őket. 2019-ben dobták piacra az első fejhallgatójukat – a Neumann NDH 20-at.
Minden terméküket a minőség és a precizitás szem előtt tartásával készítik. Míg sok más audio cég áttért a gyártási folyamatok fő részeinek automatizálására, a Neumann továbbra is a kézműves munkára és termékeik szigorú tesztelésére támaszkodik, így garantálják a tökéletes minőséget.

Neumann KH 120 Műszaki adatok

  • Típus: Aktív
  • Tápellátás konfiguráció: Bi-amp
  • Frekvencia tartomány: 52Hz – 21kHz, ± 3 dB
  • Keresztezési frekvencia: 2kHz, 24dB/okt
  • LF meghajtó: 5,25 hüvelykes kompozit szendvicskúp (50 W, 80 W csúcs)
  • HF meghajtó: 1″-os titánszövet dóm magassugárzó (50W, 80W csúcs)
  • Teljes teljesítmény: 100 W (180 W csúcs)
  • Maximális hangnyomás (SPL): 111,1 dB
  • Méretek: 277 x 182 x 220 mm
  • Súly: 6,4 kg

Jellemzők

Miután éveken át tökéletesítette a hangrögzítést a mikrofonok gyártásával, a Neumann cég nekivágott a következő kihívásnak: olyan hangszóró-monitor megalkotása, amely a lehető legpontosabban reprezentálja a hangot.

A Neumann KH 120 a precíz német hangtechnika egyik mintapéldánya. A gyártás során minden apró részletre figyeltek, mindennek megvan a funkciója, jól átgondolt és pontosan megtervezett monitort sikerült piacra dobni.
A Neumann’s KH 120 kompakt mérete ellenére lenyűgöző hangzásra képes, ami már az első próbák során kiderült számunkra.

A Neumann KH 120 A használható közeli hangsugárzóként vagy hátsó hangsugárzóként is többcsatornás rendszerekben. A hangszórórendszer a legújabb elektronikus és akusztikus szimulációs és mérési technológiákat használja.
Az aktív stúdió monitor alacsony torzítást, de magas frekvenciájú reprodukciót biztosít.

Bi-amped kétirányú monitor

A KH 120 egy kétutas rendszer 5,25 hüvelykes kompozit szendvicskúppal és 1 hüvelykes titánszövet dóm magassugárzóval, amelyek mágnesesen árnyékoltak. A hangszóró két darab, termikusan védett 80 W-os AB osztályú erősítőt is tartalmaz. Ez biztosítja a stabilitást és a magabiztos hangzást, valamint minimálisra csökkenti a túlmelegedés kockázatát.

Annak ellenére, hogy „csak” két darab erősítővel rendelkezik, a hangzás rendkívül tiszta és határozott – talán még néhány háromerősítős rendszernél is jobb.
A hangszóró ház mentes a rezonanciáktól, ami a masszív alumínium kivitelnek köszönhető. A mély-, és a magassugárzót is nagyon erős fémrács védi.

Matematikailag modellezett diszperzió (MMD) hullámvezető

A Neumann a KH 120-at matematikailag modellezett diszperzióval rendelkező hullámvezetővel szerelte fel. Ezáltal a hangszórók pontosabb hangelosztást biztosítanak vízszintesen és függőlegesen is, és a különböző helyiségekben, eltérő akusztikai adottságok mellett is.

A vízszintes irányba sugárzott hang kiterjedése szélesebb, így a hangminőség romlása nélkül nagyobb térben mozoghat a közeli hallgatási pozícióban.
A függőleges irányú hang azonban szűkebb kiterjedésű, ezáltal csökkennek a hangminőséget rontó visszaverődések, mint például az asztalról, a hangszerekről vagy más tárgyakról érkező visszaverődések. Emiatt rendkívül fontos, hogy a hangszórók megfelelő magasságban legyenek elhelyezve.

A helyiségek különböző akusztikai tulajdonságai komoly mértékben befolyásolják a hangzást. Ezért sem szabad elhanyagolni a belső terek akusztikai kezelését! Egy stúdióban ráadásul még nagyobb jelentősége van a stúdió akusztikájának. Tökéletes hangfelvétel, vagy egyéb zenei produkció csak ideális akusztikai körülmények között születhet. A falakra mély hangelnyelő membránokat, valamint diffúzor előlapos paneleket érdemes elhelyezni, ha pedig sok üvegfelülettel rendelkezik a stúdió, akkor az ablakok elé vastag, sűrű akusztikai függönyök elhelyezését ajánljuk.

A széles frekvenciatartománynak köszönhetően a KH 120 nagyon alacsony – egészen pontosan 52 Hz – elérésére képes ez a hangszóró. Emiatt nem valószínű, hogy szükség lenne különálló mélynyomóra az alacsony hangokhoz.
Természetesen a szoba méretét is figyelembe kell venni a hangszórók elhelyezésekor. Általában minél nagyobb a stúdió, annál valószínűbb, hogy különálló mélynyomóra lesz szükség a KH 120-asokhoz.

Hangzás

A KH 120 az egyik legőszintébb hangzású hangszóró monitor ebben az árkategóriában. Nagyon tiszta és valós produkciót nyújt, köszönhetően a lapos frekvencia-átvitelnek, és a lenyűgöző basszusválasznak.
Nagyon hangerőre képes, így senkit ne tévesszen meg a mérete, nem fog csalódni, ha a KH 120-at választja közepes, vagy kisebb méretű stúdiójába.
Nagyobb stúdiókban azonban különálló mélysugárzóra lehet szükség!

A KH 120 kiváló és intenzív basszushangot nyújt. A stúdió méretétől függően azonban előfordulhat, hogy a rendszert mélysugárzóval kell kiegészíteni.
A teljesen őszinte hangzás miatt előfordulhat, hogy hibákra bukkanunk korábbi stúdió munkáinkban, keveréseinkben, ezért azok javításra szorulhatnak.

Következtetés

Ez a hangszóró az egyik legnépszerűbb monitor az otthoni stúdiókba. A hang pontosan, tisztán és valósághűen hallatszik.
Mérete ellenére ez a hangszóró messze a frekvenciaspektrum legmélyén is remekül teljesít. Mindezt erőfeszítés nélkül teszi, még nagyobb hangerőn is. Nagyobb stúdió esetén érdemes kipróbálni, hogy szólnak a mélyek, és ha nem vagyunk elégedettek, akkor valószínűleg extra mélysugárzót is be kell szereznünk.
Összességében a Neumann KH 120 A aktív stúdió monitor egy olyan termék, amit egyértelműen ajánlunk, ha a legjobb és legőszintébb hangvisszaadás a cél.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts