Teszteltük a Denon AVC-X6700H házi mozi erősítőt!

Denon AVC X6700H erősítő

A Denon cég több, mint 100 éves japán márka, amely 1910 óta foglalkozik a hifi és audio eszközök tervezésével, gyártásával. A Denon márkanév garancia a minőségre és a tökéletes hangzásra. Több díjat is nyertek és nyernek, folyamatosan arra törekednek, hogy a legkiválóbb termékekkel elégítsék ki az audio rajongók igényeit.

Denon AVC-X6700H

Ezüst és fekete színben kapható, modern, esztétikus külseje révén bármilyen stílusú helyiségbe illik. Az előlapon található nagy méretű kijelző jól olvasható, 3-4 méter távolságból is kitűnően láthatók a felületén megjelenő feliratok, információk. Az előlapon egy USB port is található a szokásos kezelőgombok mellett.

Denon X6700 csatlakozók

Az erősítő számos be- és kimenettel rendelkezik, többek között 8 db HDMI bemenettel, 3 db HDMI kimenettel, melyek mindegyike rendelkezik HDMI 2.1 tanúsítvánnyal. Az AVC-X6700H támogatja a 8K-t 60 Hz-ig, illetve a 4K-t 120 Hz-en, valamint a HDR10-t, HDR10+-t,HLG-t, Dolby Visiont, és a legújabb 3 D-s formátumokat is, a Dolby Atmost, a DTS:X-et és a DTS:X Pro-t. (Ez utóbbi a 13 csatornás jelfeldolgozásért felel.) A hagyományos bakelit hanglemezek lejátszásához nem hiányozhat a Phono bemenet sem. 2 db 12 V trigger kimenettel, 2 db koaxális és optikai digitális bemenettel, 2 db komponens videó be- 1 db kimenettel, 4 db kompozit videó be- 2 db kimenettel. 6 db sztereó analóg bemenettel, 2.3 zónához RCA sztereó analóg kimenettel, FM/AM, RS232 csatlakozókkal, Ethernet kapcsolattal és IR be-és kimenettel is felszerelték. A maximális energiafogyasztás 750 Watt.

X6700 erősítő távirányító

A távvezérlő nagy méretű és sok gomb található rajta, könnyen átlátható, nagyon jó minőségű.

Az AVC modellek nem rendelkeznek beépített FM rádióval, az AVR típusokkal ellentétben.

További információk

Az IMAX Enhanced program jóvoltából garantált a képek csúcsminősége. A VRR (Változó Frissítési Gyakoriság), az ALLM (Automatikus Alacsony Késleltetési), és a QFT (Gyors Képtovábbítás), és a WCG (Wide Color Gamut) funkciókkal többféle beállításra is van lehetőség. A HEOS a többszobás vezeték nélküli rendszer segítségével egy épületen belül, különböző helyiségekben elhelyezve, központilag vezérlésű, vezeték nélküli rendszert hozhatunk létre, így Wifi kapcsolaton keresztül Android vagy iOS mobileszközökről is irányíthatjuk a hangrendszert. Elérhetők a különböző hangvezérlő funkciók is, mint például az Amazon Alexa, a Google Assistant, a SIRI, vagy a JOSH. A Roon Testeo alkalmazással a zene továbbítható a Mac vagy a Windows PC-re. Az online zenei streamingelésnek sincs akadálya, hallgathatunk zenét a Spotify, a Deezer, a Sound Cloud, a Tidal, az Apple Music, vagy az AirPlay2 applikációkról is.

AVC X6700 belül

A 32 bites AKM D/A konverterek a digitális jelek átalakításának feladatát látja el. A hang minőségéért az AL 32 jelfeldolgozás (a nagyfelbontású szűrés) felel. 2 db dual SHARC és core DSP chip hajtja a készüléket. Dolby Height Virtualization és DTS Virtual:X is a funkciói között van. Az Audyssey MultiEQ XT32 szobakorrekciós rendszer a mellékelt mérőmikrofon felhasználásával mér, és azok alapján végzi a beállításokat. Az AVC-X6700H esetében ez a program kiegészül még Sub EQ LIT és LFC kiegészítéssel a finomhangoláshoz, ehhez szükséges az Audyssey MultiEQ Editor alkalmazás. (Ez az alkalmazás, a tesztelés során túl mélyre állította a mélynyomók szintjét körülbelül 13 decibellel, ezt korrigálnunk kellett.) Az ECO (energiatakarékos üzemmód) beállítja az aktuális hangerőnek megfelelő energiafogyasztást. A Control 4 rendszer az SDDP (Simple Device Discovery Protocol) meghajtónak köszönhetően gyorsan és könnyen beilleszthető.

A szobakorrekciós rendszerek csak megfelelő akusztikával rendelkező helyiségekben képesek valódi javulást elérni a hangzásban. Ezek a programok ugyanis csak a hangnyomást mérik, és ahhoz képest végzik el a kalibrálásokat. Így az utózengési és visszhang problémákat is hangnyomás problémaként kezelik. Ha a hangnyomást tovább csökkentik, a hangzás leromlik, ahelyett, hogy javulna. A korszerűbb DCR szoftverek a fázis és az impulzus átvitel szabályozásával a hang tisztaságát és a dinamikát javítják ugyan, de a visszaverődésekkel nem tudnak érdemben mit kezdeni. Ha azonban hangelnyelő és diffúzor panelekkel gondoskodunk a szoba falainak, mennyezetének, ablakfelületének kezeléséről, akkor a szobakorrekciós rendszerek a kisebb korrigálásokkal még tovább tökéletesítik a hangzást.

Meghallgattuk, hogyan teljesít!
Denon X6700 ezüst

A Denon erősítőt egy kb.30 négyzetméteres nappaliban próbáltuk ki, Klipsch R620F állványos hangfalakkal és Klipsch R-120SW aktív mélysugárzóval párosítva. A nappali akusztikai adottságai egész jónak mondhatók, a falakra szélessávú panelek kerültek, a hangszórók melletti sarkokba basszuscsapdákat helyeztek. Akusztikai mérésünk alapján még néhány diffúzor elemre szükség lesz a tökéletes akusztika érdekében, melyeket az általunk megállapított visszaverődési pontokra kell majd elhelyezni.

Tesztünket a Harry Potter 5.részével, a Főnix Rendjével kezdtük. Az erősítő nagyon szép, tiszta, érthető hangzást produkált, a dinamika és a részletesség is hibátlan volt. Talán a basszusok lehettek volna intenzívebbek kicsit.

Az akciódús vígjátékot, a Halálos iramban: Hobbs & Shaw-t néztük meg ezután. Nagyon pontos, részletgazdag hangzást kaptunk, valósághű, térbeli élményben volt részünk. A basszus tartományokat itt is picit keveselltük, de a mélynyomó kompenzálta ezt az apróságot.

Véleményünk

A Denon erősítője igazán meggyőzően teljesített a próba során. Részletesség, kiváló dinamika és pontosság, tiszta és érthető párbeszédek, életszerű, térbeli hangzással lehet jellemezhetjük. A basszusok lehetnének jobbak, de jó teljesítményű mélynyomóval, hangszórókkal ez is rendben lesz. A szoba akusztika nagyon fontos, ha valóban optimális hangzásra vágyunk, ezért mindenképpen kezeljük az adott helyiség falait, mennyezetét, mert a Denon Audyssey szobakorrekciós program előnyeit csak akkor tudjuk kihasználni, ha az utózengési idő megfelelő, és a visszhangokat megszüntetjük.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts