hangszigetelő anyagok:

A legjobb hangszigetelő anyagok áttekintése

Kétségtelen, hogy a hangszigetelés és a megfelelő akusztika lelke nem csupán a formában, valamint a kialakításban rejlik. Az egésznek a magját a megfelelő anyaghasználat adja leginkább. Hiába egy gondosan, mérnökileg megtervezett hangszigetelő panel, ha az nem megfelelő anyagból készült. Ezért érdemes végigvenni azokat az anyagokat, amelyek a megfelelő akusztika és hangszigetelés területén kiemelkedő jelentőséggel bírnak.
Önmagában egyik hangszigetelő anyag sem működik tökéletesen

A leginkább működő hangszigetelés titka abban rejlik, hogy különféle rétegekből rakják össze a panelokat – ezáltal a hang nem csupán elnyelődik, hanem megfelelően szét is oszlik a felületen. Ráadásul gyakori az igény arra is, hogy ezek a panelek szalonképes küllemmel rendelkezzenek. A hangszigetelők többsége nem csak stúdiókba, de otthonokba, mozitermekbe és különféle műhelyekbe, tárgyalókba is szükségesek lehetnek. Ráadásul manapság már sokkal nagyobb az igény is a megfelelő hangszigetelésre saját otthonunkban, hiszen a privát szféra kialakítása egyre fontosabbá vált napjainkban. Az ilyen otthonokban is remekül használható paneleknek egyszerre kell stílusosnak és praktikusak lenniük. Ehhez viszont nem mindegy, hogy milyen anyagokat használnak fel. Az alábbiakban a leggyakrabban felhasznált hangszigetelő anyagokat mutatjuk be, hogy ennek segítségével valóban értő módon rálátást nyerjünk a megfelelő darabok kiválasztására. Legyen szó akár panelokról, szőnyegekről vagy más egyéb kiegészítőkről, megfelelő anyagismeret nélkül mellélőhetünk a választás során.

Akusztikai selyem és gyapot

kőzetgyapot-hangszigetelő anyagok

Ezek a leginkább sokrétűen használható hangelnyelő anyagok közé tartoznak. Mindkettő képes arra speciális kiképzése révén, hogy jelentős intenzitású hangokat is el tudjon nyelni. Alapvető anyagok nem csupán közvetlenül a falak szigetelésénél, hanem a különféle szigetelő panelok és hangnyelők elkészítésénél is. Könnyen használható tulajdonságaik révén mindkettő tökéletesen alkalmas olyan panelek létrehozására is, amely nem csak rendkívül hatékonyak, de esztétikai szempontból ugyanúgy megállják a helyük. Az olyan paneleknél is, amelyek önmagukban akár művészeti alkotásként megállják a helyüket. Az ilyen panelek bélése jórészt akusztikus bőr vagy kőzetgyapot. Az akusztikus bőr ezzel ellentétben külső borításként is alkalmazható. Sűrű szövésű anyaga lehetővé teszi, hogy membránonként elnyelje a hangokat. Ezért a mély hangelnyelő membránok egyik fontos alapanyagaként használható. Az akusztikai bőr segítségével olyan basszuscsapdákat is készítenek, amelyek szinte teljesen képesek elnyelni a mély hangokat. A hungarocell és az akusztikai hab önmagában maximum csak a magas hangokat képes elnyelni – ellenben az akusztikai selyemmel.

Borovi fenyő

fenyő

A borovi tulajdonképpen a közönséges erdei fenyő egyik gyűjtőneve. Egy széles körben ismert faféléről beszélünk, amely igencsak kedvelt ipari faanyagnak számít. Keményebb, mint a lucfenyő vagy a vörösfenyő, ám a fenyőre jellemző könnyű és egyszerűen formálható tulajdonságokkal rendelkezik. Kedvelik, mert ellenálló, ugyanakkor könnyen alakítható fafélének számít. Jellemző felhasználási területei a bútoripar és a kertészetek. Viszont azt kevesen tudják, hogy a borovi fenyő kiváló hangelnyelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek oka a fenyőfélékre jellemző gyantatartalom, amely a farostokkal együtt egyfajta rétegzett, természetes hangelnyelőként funkcionál. Azon kívül viszont, hogy remek hangnyelő, esztétikailag is kiváló élményt nyújt. Egy hangszigetelő panelnél gyakran nagyon fontos ugyanis a szép megjelenés. Akár zenei stúdiót, akár egy családi ház szobáját szeretnénk hangszigetelni, a borovifenyő-betétes panelek vagy éppen a teljesen fa diffúzorok modern, különleges és egyedi látványt nyújtanak bármely típusú helyiségben.

PES és pamutkeverék
blackout függöny kat.

A PES a poliészter rövidített elnevezése, ami pamuttal keverve kiváló alapanyagul szolgál akusztikai függönyök elkészítéséhez. A sűrű szövésű textilek kiválóan alkalmasak arra, hogy az ablakoknál felfogják és elnyeljék a hangot. A pamut szálszerkezetének köszönhetően nem csak tompítja, de a visszapattanást is megelőzi. A PES pedig megfelelő rugalmasságot és elvezetést biztosít.

Hangszigetelő anyagok közé tartozik a bőr és a műbőr

műbőr méteráru-hangszigetelő anyagok
műbőr méteráru

Az egyik legjobb hangszigetelő anyag a gyapot után a természetes bőr. Viszont a textilbőr változata sokkal elterjedtebb az olcsóbb árkategória miatt. Azonban ez semmit nem változtat azokon a tulajdonságokon, amiket a valódi bőr képvisel a hangszigetelés területén. Egyrészt a műbőr textilrostjai is hasonló módon tompítják a hangzást, másrészt a hangszigeteléshez prémium minőségű műbőröket alkalmaznak. Ezért semmiféle minőségi különbség nincs közöttük, legfeljebb a tartósság terén mutatnak némi eltérést – nem véletlen tehát, hogy a valódi bőr jóval drágább. Nem csupán a természetes mivolta és előállításának költségei veri fel az árakat, de a strapabírósága és élettartalma is. Érdemes a fentiek közül választani, ha valaki minőségi hangszigetelést szeretne megvalósítani.

Similar Posts