Denon DJ-MCX8000 vs Pioneer DJ DDJ-1000 Dj kontroller

Szerző: Robi Közzétéve:

 Összehasonlítottuk a Denon DJ-MCX8000 és Pioneer DJ DDJ-1000 Dj kontrollereket!

A Denon DJ-MCX8000 és  Pioneer DJ DDJ-1000 dj keverőpultot hasonlítottuk össze. A két keverő hasonló áron kapható, mindkettő 4 csatornás, és LCD képernyőkkel rendelkezik.

Mit érdemes tudni a keverőpultokról?

A DJ-k számára készült keverőpultok esetében alapvető a crossfade funkció, amely a két sztereó csatorna átfedését biztosítja. Analóg és digitális hangkeverő pultok közül lehet választani. A digitális pultok számos előnnyel rendelkeznek, elmenthetjük a beállításokat a memóriába, az integrált effektusok megkönnyítik a DJ-k munkáját. A DJ keverőpultok alapját sztereofonikus csatorna képezi, ezekhez lehet csatlakoztatni a lejátszókat. Minden csatorna 3 sávos hangkiegyenlítővel rendelkezik, mikrofonbemenet és cinche (RCA) bemenetek találhatók rajtuk.

Denon DJ-MCX8000

Denon dj mcx8000

A 4 csatornás digitális keverő, Dj kontroller és USB/média lejátszó Engine 1.5 szoftverrel rendelkezik.

dj mcx8000 hátoldal

A pendrive-okhoz 2 db USB bemenet van, továbbá 2 db mikrofon, 4 db RCA, 1 db kiegyensúlyozott XLR/TRS kombi bemenet is található a készüléken. 2 db kiegyensúlyozott XLR (Master Out), 2 db kiegyensúlyozott XLR (Booth Out), 1 db RCA, 2 db USB kimenettel is felszerelték a keverőt.

 

mcx8000

Integrált hangkártyával és 2 db nagyfelbontású, színes LCD kijelzővel is rendelkezik a Denon Dj -MCX8000. A kijelzők az Engine és a Serato DJ működésekor, a 3 db beépített instant effekt az Engine és vonalbemenet használatakor válik hasznossá. A 4 deckes, Serato DJ szoftver DVS kiegészítőhöz is alkalmas. A fény és a videó vezérlése  a Stage LinQ hálózati kapcsolat segítségével valósítható meg. A 8,3 kg súlyú, fém házas kontrolleren érintés érzékeny performance pad-ok, nagy méretű, 13,3 cm-es, alumínium jog tárcsák (LED gyűrűkkel) kaptak helyet. Csatornánként filter effektek is gyarapítják a készülék funkcióit. Standalone módban 2 db USB bemenetről, laptop nélkül is játszhatjuk a zenéket a Denon DJ Engine jóvoltából.

Pioneer DJ DDJ-1000

pioneer ddj 1000

A szintén 4 csatornás keverő súlya 6 kg, laptopra szükség van a működéséhez. Az állítható érzékenységű, 20,2 cm-es  jog tárcsákon beépített színes LCD kijelzők találhatók. 2 db USB, 2 db Line (RCA), 2 DB Phono/Line és 2 db mikrofon bemenettel, Master (XLR, RCA) és Booth kimenetekkel is rendelkezik a keverő. Az LCD képernyők eléggé minimalisták, de elegendő információt tartalmaznak. Rekordbox DJ szoftver kiválasztja az egymáshoz illő zeneszámokat, ezáltal összeillő zenéket lehet lejátszani. A kontroller felépítése a nagyobb klubokban használatos nagy dj pultokhoz hasonlatos.

ddj 1000 jog tárcsák

A Magvel fader precíz és könnyed, akár 10 millió húzást is kibír. 4 db Beat FX-et lehet használni: Enigma Jet, Mobius Saw, Mobius Triangle, Low Cut Echo. 16 db háttérvilágítással ellátott performance pad is gyarapítja a Pioneer DJ keverő funkcióit. A frekvencia átvitel 20-20000 Hz, a jel-zaj arány 112 dB.

 

Melyik DJ keverő a nyerő?

A Denon DJ-MCX8000 DJ kontroller önállóan, laptop használata nélkül is működtethető a Standalone módnak köszönhetően, de a legtöbb funkció nem működik ebben a módban, csak 3 effektre számíthatunk. DJ vezérlőként érdemesebb használni. A Denon LCD kijelzője sokkal több információt tartalmaz, ezen a téren őt hoznánk ki nyertesnek. A Pioneer DJ DDJ-1000 működéséhez Rekordbox és laptop szükséges, de a nagy méretű jog tárcsák, a többféle ütem és hangszínszabályozás előnyt jelent. A nagy jog tárcsák és a fantasztikus beépített LCD képernyők professzionális látványt nyújtanak, és a használatuk során is ez az érzés.

PIONEER DDJ VS DENON DJMCX8000

A Pioneer egyértelműen jobb ebből a szempontból. Természetesen nagyon sokat számít, hogy milyen akusztikai adottságokkal rendelkezik az adott helyiség, ahol használjuk a keverőpultokat. A kedvezőtlen akusztika negatívan befolyásolja a hangzást. A DJ-k munkájának végeredménye csak akkor szólhat tökéletesen, ha a szórakozóhelyet, ahol a zenét szolgáltatják, akusztikai kezelésnek vetik alá. A mennyezetek, a falak nem képesek elnyelni a mélyebb tartományú hangokat, ezért hangelnyelő és diffúzor akusztikai paneleket ajánlott elhelyezni ezekre a felületekre. Ez a megoldás nemcsak a zene hangzását teszi ideálissá, de a kiszűrődő hangokat is tompítja, ezáltal a szórakozóhelyek közelében lévő lakóházak nyugalmát sem zavarják a zenére bulizók zajai.

Konklúzió

Hajszálnyi előnnyel a Pioneer DJ DDJ-1000 keverő kapta meg tőlünk az aranyérmet. A jog tárcsák, a beépített LCD képernyők, a dupla USB bemenet miatt hoztuk ki nyertesnek, habár a Denon keverő laptop nélküli, önálló működési képessége nagyon kényelmes lehet a Dj-k számára, a mobilitás miatt.