Próbára tettük a Sonos Sub mélynyomót!

Sonos mélynyomó rejtve

Az előző tesztünkben a Sonos One hangszóróról írtunk, ma a Sonos másik tagját, a Sonos Sub mélynyomóról szerzett tapasztalatainkról számolunk be. A Sonos Sub súlya 16 kg, tehát meglehetősen nehéz. Az újszerű kialakítás lehetővé teszi, hogy függőlegesen vagy vízszintesen is elhelyezhessük.

sub mélynyomó-alja

Nagyon kevés csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, csupán egy tápegység, és egy Ethernet bemenet található rajta. A Sub vezeték nélkül párosítható minden Sonos hangszóróval, Sonos Amp vagy Connect: Amp készülékkel, így könnyen integrálható egy zenei vagy házimozi rendszerbe. A front oldalon található gomb megnyomásával egyszerűen csatlakoztathatja a meglévő Sonos rendszerhez. Csatlakoztathatjuk a Sonos Sub-t egy pár Sonos Play-hez, vagy Sonos One-hoz: a 3 db sztereóban működő hangszóró lenyűgöző produkciót nyújtott.

Az ára kissé magasabb az átlagos mélynyomókhoz képest, de ez érthető, hiszen vezeték nélküli és kifejezetten a Sonos rendszerhez készült. Tagadhatatlan, hogy kiváló mély hangokkal rendelkezik, kezdve a finom basszusoktól a komoly, dörgő mély basszusokig, a Sonos alkalmazás pedig lehetővé teszi a basszusszintek egyszerű beállítását. Tehát bár az ár magas, az eredmények kiválóak.

Tervezés

Sonos Sub-mélynyomó-fekete

Fényes fekete vagy fehér modellekben kapható, a Sonos Sub. Érdekes a formája, elegáns a megjelenése, a készülékház közepén egy kis akusztikus nyílás, reflexnyílás található. Az előlapon Sonos logó helyezkedik el, a bal oldalon pedig egy állapotjelző lámpa és egy gomb található a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozáshoz.

A Sub két D osztályú erősítőt használ, a frekvencia átvitel 25 Hz, és a legnagyobb keresztezési frekvencia 110 Hz. A két erő-kiegyenlített hangsugárzó egymással szemben helyezkedik el, így mélyebb és tisztább, részletesebb hangzásban lehet részünk.

Ügyeljünk arra, hogy a Sub ne legyen túl közel a falhoz, mert az akusztikus nyílásnak légtérre van szüksége a hatékony teljesítményéhez. A hangszórót vízszintesen is elhelyezhetjük a padlón.A Sub négy lába minimalizálja a vibrációt. A hangszóró alján van a rejtett tápcsatlakozó és az Ethernet kábel.

A hangszóró beállítása már meglévő Sonos rendszerrel egyszerű, mint általában a Sonos termékek esetében. A vállalat egyik legnagyobb értéke a kiváló minőségű alkalmazás, amely lényegében leegyszerűsíti bármely hangszóró beállítását – csak a Wi-Fi jelszóra van szükség, és az alkalmazás elvégzi a többi feladatot.

Az alkalmazás kezdetben kalibrálja az Sub beállításait, megméri a szoba akusztikáját és ennek megfelelően végzi el a beállításokat. Az alkalmazáson belül módosíthatjuk a Sub beállításait. A Sub be- és kikapcsolásán kívül beállíthatjuk annak hangerejét a szoba többi hangszórójához viszonyítva, a fázist 0 vagy 180 fok közötti értékre állíthatjuk, vagy szabályozhatjuk a keresztezési frekvenciát. Az átkapcsolási frekvencia alapértelmezett beállítása 80Hz. De ez 50Hz-110Hz közötti értékre is beállítható, és a beállításoktól és a helyiség méretétől függően ennek a paraméternek a megváltoztatása hatalmas különbséget jelenthet a teljes hangzásban.

Sonos mélynyomó-belső

A beállítások, az aktív ekvalizáció a legújabb DSP (Digital Signal Processing) áramkör jóvoltából veszteségmentes és dinamikus hangzást biztosít.

Érdemes megjegyezni, hogy a Sub csak más Sonos hangsugárzókkal működik, ami nem nagy meglepetés, de ezen az áron meglepő, hogy nem használható például a Sonos erősítővel. Az Amp rendelkezik olyan mélynyomó csatlakozással, amely tökéletes lenne a Sub és a Sonoson kívüli hangszórók kombinálásához, de nem fog működni. (Használhatjuk a Sub-t az erősítővel, ha a Sonos Architectural by Sonance hangszórókat használjuk, de ez az egyetlen módja.) A Sub vezeték nélküli hangszóró, fizikai csatlakozások nélkül, és nem működik más vezeték nélkül nem Sonos hangszórókkal, amelyeket fizikailag csatlakoztatunk a Sonos erősítőhöz. Ezen az áron ez túl nagy korlátozás.

Sonos Sub teljesítménye

A Sub szinte bármilyen Sonos hangszóró konfigurációval működik, de mi a Sonos One hangszóróval együtt teszteltük. A helyiség kb. 15 négyzetméteres volt, minden falon és a mennyezeten is elhelyeztek akusztikus hangelnyelő paneleket, valamint diffúzorokat. A tökéletes hangzás érdekében a sarkokba Giga basszuscsapdák elhelyezését javasoltuk ügyfelünknek. A basszuscsapdákat érdemes egészen a plafonig, egymás tetejére helyezni, hogy még hatékonyabban kezeljék a mély tartományokat. A szoba padlójára 4 cm vastag, sűrű szövésű akusztikus szőnyeg került, ami jelentős mértékben javította a hangzást. A hangszórók elhelyezésében is segítettünk ügyfelünknek. Fontos, hogy milyen típusú hangszórót hogyan és hová helyezünk el ahhoz, hogy ideálisan szóljon

A Sub alapértelmezett hangerő-szintjén a basszusnál figyelemre méltó növekedés tapasztalható. Filmnézés során a Sub alapértelmezett beállításánál is döbbenetesen intenzív basszusokat hallottunk. A Star Wars VIII. részét néztük meg, és komoly mélységekben volt részünk. A legalacsonyabb tartományok is szépen, tisztán és kellő erővel, dinamikával szóltak. Zenehallgatás alkalmával is dinamikus, tiszta hangzást, széles színpadképet, brutális mély tartományokat tapasztaltunk. Többféle zenei műfajban is kipróbáltuk a mélynyomót, és minden esetben kiválóan teljesített. A zenekari és akusztikus zeneszámok hallgatása közben minden egyes hangszert elkülönítve hallottunk, és a finom részletek sem hiányoztak.

Következtetések

Ha a meglévő Sonos rendszerét intenzív basszus mélységgel kívánja bővíteni, ez a modell nem fog csalódást okozni. Bár meglehetősen drága mélynyomóról van szó, valóban hihetetlen teljesítményre képes ez a kompakt méretű hangsugárzó. Sajnos kizárólag más Sonos készülékekkel működik, ami ebben az árkategóriában elég nagy kompromisszum. Ha azonban bizalmat szavazunk a Sonos márkának és a hangrendszer minden tagját ebből a márkából választjuk, akkor minden bizonnyal elégedettek leszünk. A súlya meglehetősen nagy, de egy mélynyomónál ez nem meglepő. Néha túl hangosnak találtuk, aminek a szomszédok nem biztos, hogy örülni fognak.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts