SVS SB16 Ultra mélynyomó teszt

Az amerikai gyártmányú, zárt, aktív mélyláda tesztelésére egy jól kialakított moziszobában került sor. A külső megjelenése esztétikus, modern. Fényes, fekete felületet, lekerekített éleket és szögletes elülső kijelzőt kapott, ami 15 méterről is rendkívül jól látható, de elhalványítható, vagy akár ki is kapcsolható, ha zavaró. A zárt, stabil MDF háznak köszönhetően, nagyon minimális a vibráció. Üvegszálas, műanyag kompozit kúppal szerelték fel, egy acél rács védi a hangszórót, ami nagyon praktikus, viszont nem túlzottan szép megoldás.

SVS SB 16 Ultra mélyláda

A fényes készülékház felülete eléggé kényes, ezért óvatosan és figyelmesen kell kezelni. Az 55 kg- os, 40 cm- es eszköz teljesítménye 1500 Watt, a csúcsteljesítmény akár 5000 Watt is lehet a MOSFET áramkör révén. Azért volt szükség ilyen nagy teljesítményre, mert a zárt rendszerű hangszóróknál a belső térben áramló levegő a teljesítményt lecsökkentheti, ezért kellett a tervező mérnököknek egy olyan megoldást kitalálni, ami a az alacsony hangnyomásból eredő hangzás problémákat kompenzálja.

Dobozba zárt erő

SVS mélynyomó belső

A D osztályú, Sledge erősítő 50 Mhz-es jelvezérlő processzorral működik. Ezt azért fontos megemlíteni, mert az SB16 modellnél nem az az elsődleges cél, hogy falakat rengető basszusokat sugározzon, hanem a,z hogy a sugárzott hangokat tisztán, érthetően és  részletesen közvetítse. Az erősítőket Kanadában gyártják.

A frekvenciaátvitel 16-460 Hz között van. Az alumínium öntvény kosárban található 4 db ferrit mágnes, a 20 cm átmérőjű lengőtekercs és a hőálló NOMEX pille jóvoltából rendkívül alacsony a torzítás. A lengőtekercs mérete figyelemre méltó, hiszen korábban 50 mm- es lengőtekercseket használtak, az SB16 esetében ez a tekercs 200 mm-es, és óriási Ferrit mágneseket is használnak, ami miatt sokkal stabilabb, kiegyensúlyozottabb és tisztább lesz a hangzás. A 200 mm -es lengőtekercs mindenképpen hatalmas méretű mágneseket igényel. A szilárdan, keményen felfüggesztett membrán megmozgatásához komoly erőre van szükség. Az SB16 Ultra mélynyomó zárt rendszerű, így a benne áramló levegő tulajdonképpen ellentart a membránnak.

SVS TÁVIRÁNYÍTÓ

A távirányító bankkártya méretű. A mélynyomó rendelkezik gumilábakkal is annak érdekében, hogy ne karcolja meg a padlót. Annak ellenére, hogy egy valóban masszív készülékházat kapott a mélynyomó, azért érdemes megfontolni, hogy gránit hangszóró alátétet helyezzünk a mélynyomó és a többi hangszóró alá is, vagy akár a tetejükre is, ami teljes mértékben lecsökkenti az esetleges rezonanciákat.

Az SVS még a legalacsonyabb, legmélyebb tartományokat is megszólaltatja torzításmentesen.  Nagyon sokféle beállítási lehetőséggel rendelkezik a mélyláda, a parametrikus EQ- nak köszönhetően is.

SVS APPLIKÁCIÓ

Ma már szinte alapvető elvárás az audio és hifi rajongók körében, hogy a hangszóróhoz rendelkezésre álljon kalibrációs szoftver is. Nincs ez másképp az SVS mélynyomó esetében sem. Szűrő módokat, frekvencia válaszokat, hangerőt, fázist is állíthatunk a szoftverrel. Ezt az applikációt mobiltelefonon keresztül is lehet működtetni, de az infravörös távirányító segítségével is elvégezhetjük a beállításokat.

Természetesen a szobakalibrációs szoftverek önmagukban még nem fogják megoldani egy kezeletlen, rossz akusztikájú helyiség problémáit, ezért is fontos, hogy a helyiségek falait, mennyezetét és az ablakfelületeket is kezeljük a megfelelő akusztikai termékekkel. Ha egy szobában ideális a hangzás, akkor a szobakalibrációs programok valóban hatékonyan tudnak funkcionálni.

Ultra mélynyomó csatlakozók

A telepítése és beállítása valóban egyszerű, egyáltalán semmilyen nehézséget nem okozott. Kiegyensúlyozott sztereó XLR, és kiegyensúlyozatlan sztereó RCA be és kimenetek, 12 V trigger aljzat helyezkedik el a készüléken. Amennyiben a basszust szeretnénk szűrni a fő hangszórókból, akkor javasolt egy sztereó előerősítő vagy egy beépített mélynyomóval rendelkező, térhatású processzor alkalmazásra is. A mobil alkalmazás Android vagy iOs eszközön is fut, Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik természetesen a mélynyomó. Egyszerre akár több SB16 Ultra készüléket is lehet vezérelni. Zene és film módokat is beállíthatunk.

Hangzás

Először filmnézés alkalmával próbáltuk ki a mélynyomót. A 2017- ben bemutatott, Arthur király- A kard legendája című kalandfilmet néztük meg. A Dynaudio Contour 60 hangfalakkal és a Denon AVC X8500H típusú házimozi erősítővel társítva, remekül tudott működni az SVS mélynyomója. A filmnézésnél nagyon természetes, tiszta hangzást tapasztaltunk. A cselekmények közepébe helyezett minket a mélynyomó, az intenzív szép és kiegyensúlyozott hangzással és ideális basszusokkal pontos, dinamikus és részletes élményben volt részünk.

Zenei téren is leteszteltük a mélynyomó teljesítményét. A Metallica Master of Puppets című dalát hallgattuk meg. A dinamika és a pontosság, valamint a részletesség abszolút tökéletesnek bizonyult. A nagyobb erejű basszusoknál azonban némi hangzásbeli problémát kihallottunk. A felső basszus hangoknál lehetett volna még tökéletesebb a teljesítmény és a hangzás.

Végszó
SVS SB16 Ultra mélynyomó

Az SB16 Ultra mélyláda minden házimozi és zenerajongó számára jó választás lehet. A tekintélyes méretű és erejű erősítőnek és DSP processzornak köszönhetően még a legalacsonyabb, legmélyebb hangokat is képes megszólaltatni torzítás nélkül. A torzításmentességet egyébként a zárt MDF ház is biztosítja. A külső megjelenése valóban nagyon szép, fényes zongoralakk bevonatot kapott. A lakkozott felület azonban kényes és meglátszanak rajta az ujjlenyomatok. Természetesen rendelkezik hasznos és könnyen beállítható szobakorrekciós programmal is. A mobiltelefonon keresztül is vezérelhető letölthető applikáció segítségével rendkívül sokféle beállítási módra nyílik lehetőségünk. A kijelző nagyon jól olvasható nagyobb távolságról is.

A hangszórót védő acélrács praktikus ugyan, de nem esztétikus. A nagy erejű basszusoknál tapasztaltunk némi hangzás hibát, a felső basszusokat még tovább lehetne finomítani, javítgatni. Negatívumként említenénk a nagy, nehéz méreteket, és a meglehetősen magas árat. Az elődjéhez képest minőségben nem történt jelentős változás, ugyanakkor az ára jóval magasabb lett. Habár nem mindenben tökéletes az SB16, a piacon kapható vetélytársak között ez a modell mindenképpen dobogós helyezést érdemel.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts