Bowers & Wilkins Formation Wedge hangszóró teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Bowers & Wilkins Formation Wedge hangszóró teszt

A Bowers and Wilkins cég története az 1960 -as évekre nyúlik vissza. Az angol cég népszerűsége, a megalapítása óta töretlen. A kilencvenes években dobták piacra a Nautilus sorozatot, amely magas színvonalú hangszóró modellekből áll, és a mai napig nagyon sok audió és hifi rajongó használja előszeretettel. A kétezres években megjelentek az iPad-ok, az okostelefonok, ezért egy új fajta modellt fejlesztett ki a gyártó, ez az ikonikus Zeppelin modell. Ez a hangszóró több díjat is nyert. A Formation széria 2019- ben jelent meg, forradalmi újításokat alkalmaztak a vezeték nélküli hangrendszerek és a design terén is.

Formation Wedge

Bowers and Wilkins Formation-Wedge-fekete

Az extrém stílusnak köszönhetően a Bowers and Wilkins hordozható, Bluetooth rendszerű hangszórója meglehetősen különbözik a hasonló kategóriájú termékektől. Az elliptikus formájú eszköz multiroom hangrendszer kialakítására is alkalmas, így például a Bowers and Wilkins Formation Duo aktív, sztereó hangszórókkal is lehet párosítani. A szokatlan külső megoszthatja a vásárlókat. Van, akinek ez már túlzottan modern és absztrakt forma, ugyanakkor van, aki éppen valami újdonságot, modernet keres a megszokott formákhoz képest.

Wedge csatlakozások

A Wedge hangszóró nem rendelkezik sem analóg, sem digitális bemenettel. RJ45 Ethernet és USB port találhatók rajta, és támogatja a vezeték nélküli Airplay 2, Spotify és Roon alkalmazásokat is, valamint aptX HD Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik. A Roon egy zenelejátszó szoftver, amit Mac, Windows, Android vagy iOs rendszerrel kompatibilis, és mindenképpen érdemes használni. A sztereó hangrendszerű készülék, két darab 2,5 cm- es dóm magassugárzóval, két darab 9 cm -es FST középsugárzóval és egy darab 15 cm- es, 80 Wattos mélysugárzóval szerelték fel, a többi hangszóró 40 Wattos, dedikált, digitális erősítővel működik. A Mesh hálózat jóvoltából a multiroom rendszer pontos és stabil. 96 kHz/ 24 bites hangfeldolgozásra is képes, akár vezeték nélküli is.

BW-FORMATION vezérlésA nagyszerű kis készülék tetején enyhe világítással rendelkező kezelőszerveket találjuk, amelyeket érintéssel vezérelhetünk.  A hangerő és a lejátszás funkciókat tudjuk innen irányítani. A hordozható Formation frekvencia válasza 35 Hz és 28 kHz között van. a teljesítménye összesen 240 Watt, a méretei pedig: 23 cm magas és 6,5 kg súlyú. Fekete és fehér színben kapható, a fekete színű modellek csillogó előlappal és csíkos, famintázatú hátoldallal készülnek.

Egyéb tudnivalók

A 120 fokban beépített hangszórók mögött íves hátsó lemez van. A Wedge-t, a formája miatt akár sarokba is el lehet helyezni, ami mindenképpen előnyös, hiszen így jobb basszusokat kaphatunk. Kisebb területen, kicsi szobákban is nagyon jól betölti a teret, ugyanakkor, ha túl pici helyiségbe helyezzük el, akkor azért jól nézzük meg hogy hova tesszük, hogy ne uralja túlzottan a szobát. Az ingyenesen letölthető Bowers Home applikáció nagyon hasznos ennél a hangszórónál is, egy alap EQ szabályzás is lehetséges. Az otthoni wifivel is nagyon jól működik, de egyébként attól függetlenül is használható. Minden erősítője „D” osztályú.

Hangpróba

Wedge-sarokban

A Wedge hangszórót több helyszínen is kipróbáltuk. Elsősorban zenehallgatás során tettük próbára. A 220 KID feat.Gracey-  I don’t need Love című aktuális slágerét hallgattuk meg kezdésként, egy  viszonylag kis alapterületű dolgozószobában, ahol az akusztikai adottságok még nem teljesen tökéletesek. A falak túl közel vannak egymáshoz, így a visszaverődések okozhatnak akusztikai problémát. Meglepően tiszta és intenzív hangzást nyújtott a kis hangszóró. Egészen pontos, élénk, feszes magas hangokat és szép közép frekvenciákat tapasztaltunk, bár néha a magas tartományok kissé túl tolakodóak és élesek voltak, de lehet, hogy a kedvezőtlen akusztikai körülmények miatt hallottuk így.

Ezt követően egy kicsit nagyobb területi helyiségbe vittük át a hangszórót. Egy olyan irodába, ahol viszont már odafigyeltek a falak, a mennyezet, sőt még az ablakok hangszigetelésre is, különböző akusztikai elemek felhasználásával. A Bowers and Wilkins itt is remekül teljesített. A pontossággal és a tisztasággal nem volt problémánk, sőt még a részletességben sem találtunk kivetnivalót. A basszusok itt már sokkal intenzívebben szóltak, mint az előző, rossz akusztikájú helyiségben, de mi még elbírtunk volna nagyobb erőt. De igazából egy ekkora méretű és teljesítményű eszköznél letölthető letölthető audio fájlok esetében ez annyira nem meglepő, viszont a maga nemében nagyon meggyőzően teljesített az eszköz. A Deep Purple Hush című dalával folytattuk a tesztelést. A magas hangoknál itt is tapasztaltunk néha túlzott élénkséget. Szabadtéren hallgatva sem tapasztaltunk torzulást, nagyobb hangerőn sem. A basszusok intenzitása azonban a szabadban még inkább hiányzott.

Végszó

A Formation Wedge modell különleges megjelenése nem biztos, hogy elnyeri mindenki tetszését, és az ára sem olcsó, de a Bowers and Wilkins márkanév garantálja a kiváló minőséget és az ideális hangzást. Széles színpadképet, kiváló sztereó hatást, részletgazdag, tiszta és pontos hangzást tapasztaltunk. Nagyon szép, kiegyensúlyozott középfrekvenciákat hallottunk, ugyanakkor a magas hangok sokszor túlzottan élénken szólaltak meg, a basszus tartományok pedig nem voltak kellőképpen erőteljesek, a dinamika pedig közel sem volt azonban tökéletes, lenne még mit javítani rajta. Kicsit hiányoltuk a Chromecast támogatást, és keveselljük, hogy a készülék csupán 2 színben érhető el. Azt tapasztaltuk, hogy a Bluetooth vagy Airplay használata során előfordult audiojel késés, ezért nem ajánljuk okostévéhez hangszóróként alkalmazni. Szüksége volt a hangszórónak egy kis időre a zene elindítását követően, ahhoz, hogy szépen, tisztán és kiegyensúlyozottan szóljon. Akinek tetszik az extrém design, és szereti a prémium minőségű alkatrészeket, számára bizonyára jó vásárlás lesz ez a hordozható hangszóró.

Ebben az árkategóriában, vagy akár még olcsóbban is, a Bluetooth, vezeték nélküli hangrendszerek között találunk sokkal jobb teljesítményű és hangminőségű márkákat is. Ilyen például a Marshall Woburn II Bluetooth, vagy a Denon Envaya DSB-250bt vagy akár a JBL Boombox hangszórója, amelyek ára sokkal kedvezőbb, ugyanakkor minőségi hangzása képesek.

Írta: Polgár Róbert