Teszteltük a Klipsch Forte III hangszórót!

Az 1970-es években a Klipsch vállalat egyre jobban terjeszkedett, és idővel szükség volt az eredeti Klipsch hangszórók kínálat bővítésére. Az eredeti Klipsch Forte 1985 -ben került a piacra. A Klipsch fiatal, kreatív mérnököket vett fel a Klipsch hangszórók újabb, modernebb modelljeinek kifejlesztésére. A fiatal mérnökök csoportja, köztük Gary Gillum (aki 1974 -ben csatlakozott a Klipsch-hez), Jim Hunter, majd később Roy Delgado, hozzáértéssel és szenvedéllyel segített létrehozni a Klipsch Forte harmadik modelljét. A Klipsch egy korszerű, visszhangmentes kamrát tervezett, amire 1983-ban a Klipsch szabadalmat kapott.

Jellemzők

Klipsch Forte III-hangfal-teszt

3 -utas, frontsugárzó, méretei :33 x 91.4 x 41,9 cm, impedancia 8 Ohm, a minimum frekvencia átvitel :38 Hz, maximum frekvencia átvitel 20000 Hz, a keresztváltó frekvencia 650/5200 Hz, a magassugárzó átmérője 25 mm, a mélysugárzó átmérője 38 mm, a mély/középsugárzó átmérője 44 mm.

Tervezés

Paul W. Klipsch vezetésével Gary Gillum elkezdett egy olyan hangszóró kialakításán dolgozni, amely több mély hangot ad ki egy kisebb méretű hangfalszekrényből. A passzív radiátorokkal vagy a Klipsch mérnökei által „drone” hangszórókkal kísérletezve a mérnöki csapat olyan hangszórót alakított ki, amely jó mélyhang-kiterjesztést biztosított egy kisebb dobozból.

A Forte III egy frissített 12 hüvelykes mélysugárzót tartalmaz, nagyobb hangtekerccsel. A Forte III közép- és magassugárzó -hangszóró -meghajtói a legmodernebb titán meghajtók. Ennek köszönhetően pontosabb, lefedettebb hangzást értek el. Az új Forte III hangszóró crossoverjét is gondosan áttervezték.

Négy színben kapható a Forte III hangfal, valódi fából készített furnérból készült, a hangfal szekrényben egy 305 mm-es, K-281 típusú, kompozit kónusszal szerelt mélynyomó; egy középfrekvenciákat kezelő K-703-M tölcséres hangszóró és egy K-79T tölcséres magassugárzó helyezkedik el. A rendszer, egy 381 mm-es passzív radiátorral is rendelkezik, amely a mélynyomó által keltett akusztikus nyomást használja ki. A készülékbe vadonatúj crossovert tettek, amely 650Hz és 5,2kHz közötti tartományban működik, a hátoldalon pedig dupla (bi-wire) terminált találunk.

Beállítások

Meg kell állapítani, milyen gyönyörű a Klipsch Forte III hangfalpár. Ezek a hangszórók kézzel készültek az arkansasi Hope-i Klipsch gyárban. Az általunk tesztelt hangfalak fényes fekete, hamu színben készültek, a kivitel rendkívül látványos.

Az átlátszatlan fekete hangszórórács nagyon esztétikus és sejtelmes. A Klipsch kézikönyvének útmutatását követve, a hangszórókat a hátsó falhoz és a sarkokba helyeztük el. A gyártó azt javasolja, hogy a hangsugárzó és a fal között hagyjunk némi távolságot. Ha szeretné, a hangszórót sokkal közelebb helyezheti a hátsó falhoz, mint általában. Hagyjunk kb. 10-15 cm távolságot a hátsó faltól, és komoly mélynyomást kapunk.Ez az elhelyezési mód hallhatóan jól működött. A Klipsch azt is javasolja, hogy a hangszórók elhelyezésekor arra is ügyeljünk, hogy a középső tartomány és a magassugárzó a hallgató ülőpozíciója felé sugározzon.

Klipsch Forte III tesztelése

Egy egész nagy moziszobában próbáltuk ki a hangfalakat, Onkyo TX NR676 erősítővel párosítva. A szoba akusztikailag majdnem tökéletes volt, hangelnyelő panelekkel és akusztikai diffúzorokkal szinte megszűntek a hangzásbeli problémák, de a mennyezetre még szükség lesz néhány diffúzor előlapos panelre a hibátlan eredmény érdekében. A házimozi szobák kialakítása során elengedhetetlen az akusztikai fejlesztés, ennek hiányában hiába szerezzük be a legjobb, legújabb és legdrágább audio és hifi eszközöket, a végeredmény csalódást fog okozni. Az állóhullámok, a visszhang jelentős mértékben lerontják a filmnézés vagy a zenehallgatás élvezetét.

Többféle zenei stílusban is teszteltük a Forte III-at. A tesztelés során dinamikus és részletes hangzást tapasztaltunk. A Klipsch Forte III tiszta, éles és részletes produkciót nyújtott. A basszus lenyűgözően tiszta volt. A hangok betöltötték a teret. Kiegyensúlyozott, optimálisan irányított hangzásban volt részünk. Hiányzott a mély basszus és a kifinomultság. Kisebb hangteljesítmény mellett is nagyobb hangnyomást biztosít. Egy 200 W -os erősítő kevesebb energiát képes leadni egy adott hangnyomás eléréséhez. Ez nagyobb stabilitást, jobb irányítást, kevesebb torzítást eredményez.

Passzív basszus

Az egyik legfőbb előnye a Forte III hangfalnak, hogy jobban irányítja a hangszórást. Ha a hangszóró a hanghullámokat a hallgató felé irányítja, elkerülhető a falakról való visszaverődés, ami csökkentheti a sztereó képet. A Forte III esetében a  Klipsch úgy döntött, hogy a passzív basszus elemet hátulra szerelik. A 15 hüvelykes elem semmilyen módon nem csatlakozik a keresztszűrőhöz, de úgy készült, hogy extra súlyt adjon a mélyhangoknak. Például nem nyúl a frekvenciatartományhoz.

Forte III-logó

A szép hangszórók legfeljebb 92 cm magasak, szövetrácsokkal kárpitozva, de méretükhöz képest igen komoly teljesítményre képesek. A Klipsch szerint a hangszórók akár 116 dB hangnyomást is képesek leadni.  A Klipsch hangszóróiból  hiányzik a mélyhang alap, és nem hangzik olyan kifinomultan, mint például egy Dynaudio hangfal pár.

Összegzés

Gyönyörű külső design, nagyszerű, tiszta, könnyed dinamikájú hangzás jellemzi ezt a hangszórót. A részletek, a közép és magas tartományok is rendben voltak, teres, és levegős produktumot nyújtott. A hangszeres, és a vokál szekciók is elkülöníthetően és élesen szóltak. A basszusok megfelelőek, bár a legalacsonyabb mélyek esetében lenne még mit fejleszteni. Akár házimozizáshoz, akár zenehallgatáshoz keres valaki ideális hangszórókat, a Forte III bárkinek tökéletes választás lehet. Mérete miatt az elhelyezése sem okoz túl nagy nehézséget. Ha a mély basszusokat nem hiányoltuk volna, akkor tökéletes minősítést adtunk volna a Klipsch termékének.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts