Sony STR-DN1080 házimozi erősítő tesztelés

A Sony STR-DN1080 erősítőt fantasztikusan hangzás, ütős és dinamikus teljesítmény jellemzi. Hihetetlen részletességet, természetességet, térhatást tapasztaltunk.

Design

Az STR-DN1080 egy meglehetősen vaskos és jól felépített fekete készülékházat kapott. Az előlapon egy maroknyi gyorsbillentyű, zökkenőmentesen működő hangerő- és beviteli tárcsa található, valamint egy egyszerűsített kijelző, amelyet egy pillanat alatt elolvashatunk. Ez egy könnyen használható erősítő. Az előző modellhez képest az egyik fő különbség a megjelenés terén, a méret, amit észre sem vennénk, hacsak nem helyezzük a vevőt az elődje mellé. Az 1080 valamivel kisebb, mint az 1070.

Míg a Sony vevőkészülékeit az elmúlt évtizedben a bulldogszerű megjelenés jellemezte, az újabb modellek kicsit kevésbé feltűnőek. Az STR-DN1080 kialakítása meglehetősen tömbszerű-tömör, téglalap alakú.

A könnyű, műanyag távirányító használata sem okoz nehézséget, a logikusan elhelyezett gomboknak köszönhetően. Sajnos a távirányító nem rendelkezik háttérvilágítással, ami elég nagy hátrány egy házimozi erősítő esetében. A Sony kiváló minőségű alkatrészeket és fejlett technológiákat használt fel az erősítő gyártásakor. Nagy kapacitású hálózati transzformátor és a vákuumbevonatú belső vezetékek biztosítják az erőteljes basszust.

Sony STR-DN 1080 egyéb jellemzői

Sony-STR-DN1080-tesztelés

Teljesítménye 165 W, súlya 9,7 kg, méretei: 430 x 156 x 331 mm.

Nemcsak Dolby Atmos hangzásokat tud lejátszani 5.1.2 hangszóró konfigurációig, hanem támogatja az újabb DTS: X formátumot is. A HDMI 2.1 nem támogatott, de mind a hat HDMI -bemenet a hátlapon HDCP 2.2 -kompatibilis, támogatva a 4K HDR -tartalom teljes lejátszását. Érdemes megjegyezni, hogy az „1 -es videó” bemenet az egyetlen, amely nem támogatja a teljes 4: 4: 4 arányú al -mintavételi specifikációt – minden más HDMI -bemenet igen. Két HDMI -kimenet, egy maroknyi szokványos bemenet, egyetlen optikai és koaxiális bemenet, valamint egy USB -port is található az okostelefon töltésére.

STR-DN1080-belső

Az erősítő akár 24 bites/192 kHz-es fájlokat is lejátszhatunk minden népszerű formátumban, és natív kettős DSD fájlokat is lejátszhatunk HDMI-n és USB-n keresztül. Valójában a HDMI bemenetek közül kettő (BD/DVD és CD/SACD) a legjobb hangminőségre van optimalizálva.

A “Phantom Surround Back” lehetővé teszi a hét hangszóró konfigurációjának szimulálását mindössze öt hangszóróval. Az S-Force PRO Front Surround  2 hangsugárzóval képes létrehozni a virtuális surround hangmezőt,  kisebb helyiségekbe is kiváló választás. DSD impulzussűrűség-modulációt alkalmaz kódolási eljárásként az audiotároláshoz, ami lehetővé teszi a természetes, analóg jellegű hangzást, amely mellett a széles dinamikatartomány és a 100 kHz-et meghaladó frekvenciaátvitel is komoly előny. Az STR-DN1070 támogatja a DSD (Direct Stream Digital) natív lejátszást.

A legnépszerűbb streaming szolgáltatások is elérhetők-a Bluetooth, az AirPlay, a Chromecast és a Spotify Connect mind beépítve vannak az STR-DN1080-ba. Az erősítő DLNA minősítése azt jelenti, hogy hi-res zenei fájlokat játszhatunk le ugyanazon a hálózaton lévő bármely NAS-eszközről vagy laptopról. És ne felejtsük el a több szobás rendszert sem: az erősítőt más kompatibilis Sony termékekhez csatlakoztathatjuk a Music Center alkalmazás (korábban SongPal) segítségével.

Hanggal is vezérelhetjük a Google Home intelligens hangszórón keresztül. A Google Home alkalmazással beállíthatjuk a rádióerősítőt alapértelmezett zenelejátszó rendszerként.

A Sony STR-DN1080 DCAC EX kalibráló rendszere meglehetősen szokatlan megjelenésű műanyag sztereó mikrofont használ. A legtöbb vevő automatikus beállítási rendszere mono mikrofont használ, ezért reméltük, hogy az STR-DN1080 beállítási eredményei jobbak lesznek az átlagosnál.

Az STR-DN1080 automatikus beállításának részeként a négy kalibrálási típus közül választhatunk.

Teszt

A szobakorrekciós rendszer önmagában még nem képes a tökéletes hangzás elérésére. A teljes manuális beállítás általában kevesebb időt vesz igénybe a kalibrációs rendszer használatakor, mint amennyi az automatikus beállítás hibáinak kijavításához szükséges. Nagyon fontos, hogy a házimozi vagy zeneszoba falait, ablak és padlófelületeit kezeljük akusztikai panelekkel. A tesztelés helyszíne egy korrekt akusztikával rendelkező moziszoba volt, ahol a falakra dupla bőrmembrán hangelnyelő paneleket és diffúzorokat helyeztek el, az ablakok elé akusztikai függönyök kerültek. A padlóra vastag, süppedős akusztikai szőnyeget fektettek.

Az erősítőt zenehallgatás és filmnézés során is kipróbáltuk, és nem okozott csalódást. Dali Oberon 5 hangszórókkal párosítottuk. Részletes, teres, és dinamikus hangzást kaptunk. Ez az erősítő három éve egymás után díjakat nyert, ami sokat elárul. A Sony STR-DN1080 minden olyan funkciót kínál, amire szüksége lehet egy modern vevőkészüléknek-többszobás zene, Chromecast streaming, AirPlay, Dolby Atmos és rengeteg 4K-kompatibilis bemenet. A hangminőség kiváló, különösen filmeknél. A felhasználói felület könnyen követhető, és egy barátságos távirányítóval párosul. Amikor kipróbáltuk a Sony előző modelljét, az STR-DN1070-et, a hangzás hasonló volt, bár úgy éreztük, hogy az STR-DN1080 hangzása valamivel tisztább, és az STR-DN1070-é pedig kiterjedtebb.

Ítélet

Ez az AV vevő rendkívül jó minőséget kínál igen kedvezőáron. Nagyon tetszett a hangja, különösen azután, hogy az automatikus beállítást töröltük és saját igényeink szerint manuálisan állítottuk be. A Sony kiváló házimozi- és zenei teljesítményt kínál, és minden olyan funkciót, amire csak szükség van. A filmnézés közben néhány részt laposnak éreztünk, de ez már szőrszálhasogatás. A távirányító rendelkezhetne háttérvilágítással, és még elviseltünk volna kiterjedtebb hangokat.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts